News & Blog

Első pillantásra ez egy off-topic blogbejegyzés az interim menedzser témához, de biztosan nem hagyja hidegen (reméljük konkrétan sem) a KKV-kat.

Az elmúlt majdnem egy évben erőteljes növekedést tapasztalhattunk az energiaárak terén. 2021 őszén, a tervek összeállításánál, mint éppen projekten dolgozó, aktív interim menedzser az egyik legkérdésesebb pozíció az energiaköltségek budgetálása volt. Különösen azért is, mert a nem távoli múltban, a Covid járvány csúcsán, a nemzetközi lezárások idején, az összes energiaféleség ára a mélyben volt. Viszonylag rövid idő alatt a mélyrepülésből szárnyalás lett. Mint akkori KKV vezető, a 2021 októberi helyzetet még csak-csak áthidalhatónak láttuk egy sor intézkedéssel. Azóta viszont sokkolóvá váltak a körülmények.

Mit tehet egy energiaigényes, termelő vagy szolgáltató KKV?

Röviden: racionalizál és a helyzet perspektivikusan jó oldalát keresi. Mindkettő elengedhetetlen a jövőhöz. A racionalizálás a rövid távú helytállás miatt, a pozitív következmények felismerése pedig a vállalkozás jövője iránti hit és elkötelezettség miatt. Ez utóbbi nélkül elveszne a hajtóerő.

Racionalizál, azaz felméri az összes energiahatékonysági lehetőséget. Ezt házon belül általában nem lehet megoldani, hiányzik a szakértelem és a szakmai vakság sem segít. Pedig biztosan van még tartalék a rendszerben. Nézzünk egy távolról sem teljes „étvágygerjesztő” felsorolást:

  • Gépjárműpark összetétele, használata (beleértve a szerviztechnikusok, üzletkötők „vezénylését”, teherjárművek útvonaloptimalizációját, de a menedzsmentnek biztosított használatot is)
  • Fűtés, használati melegvíz gépészete, centralizációja, idegen beszerzése (távhő)
  • Hűtés korszerűsítése, árnyékolástechnikai megoldások
  • Épületszigetelés, nyílászárók korszerűsítése
  • Technológiai hő előállítása, gépészete, beszerzési szerződései
  • Elektromos áram hálózata, használata, vételi szerződés optimalizációja
  • Technológia felülvizsgálata, energiapazarló géppark kiváltása, holt idők energiamentesítése
  • Világítás korszerűsítése (LED technika, idő- és teljesítményszabályzók)
  • Alternatív energiaforrások feltárása (napenergia, földhő és légköri hőszivattyú)

Nem szabad, hogy legyen tabu, bármihez hozzá lehet és kell nyúlni.

De nézzük közben a folyamatok pozitív oldalát is, mert e nélkül meginog a hit a jövőben. Az energiasokk nem kisebb és talán nem is nagyobb, mint az 1970-es évek elején megélt első és második olajár robbanás. Az ijedt meglepetés akkor még erőteljesebb volt, hiszen sok évtizedes nyugodt időszak előzte meg a két lépéses árexpanziót. Természetesen voltak pánikjelenségek is. És mi történt az első sokk után? Hatalmas ütemben megindultak az olajfogyasztás csökkentését célzó tudományos-technikai kutatások és fejlesztések. És ezek lépésről-lépésre eredményeket tudtak felmutatni. Legyenek ezek a járművek üzemanyagfogyasztásával összefüggők (szélellenállás optimalizáció, motor/meghajtás fejlesztések), az olajalapú műanyaggyártás tökéletesítése vagy a könnyített konstrukciójú termékek térhódítása.

Most, 2022-ben tudatilag más, jobb a helyzet. Mindenkinek nyilvánvaló, hogy a fosszilis energiahordozók ideje lejárt, emberileg és üzletileg is belátható időn belül kiváltó megoldásokkal kell számolni. A gond csak a váratlansággal függhet össze, a folyamattal nem.

Ez a felgyorsult lépéskényszer hihetetlen hajtóerőt fog adni a tudománynak és a technikának. Felgyorsulnak azok a fejlesztési programok, amiket már ismerünk, így például a napenergia felhasználása, a geotermikus lehetőségek technikai alkalmazhatósága, a green hidrogén projektek, a szél- és árapály alapú energia előállítás, a fúziós reaktorok és így tovább…, de biztosan felszínre kerülnek ma még ismeretlen technikai megoldások is.

Lesz megoldás. Higgyünk benne!

Csuri Ferenc Gábor
interim manager, Ferzit Kft.

  1. május

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/