Első pillantásra ez egy off-topic blogbejegyzés az interim menedzser témához, de biztosan nem hagyja hidegen (reméljük konkrétan sem) a KKV-kat.

Az elmúlt majdnem egy évben erőteljes növekedést tapasztalhattunk az energiaárak terén. 2021 őszén, a tervek összeállításánál, mint éppen projekten dolgozó, aktív interim menedzser az egyik legkérdésesebb pozíció az energiaköltségek budgetálása volt. Különösen azért is, mert a nem távoli múltban, a Covid járvány csúcsán, a nemzetközi lezárások idején, az összes energiaféleség ára a mélyben volt. Viszonylag rövid idő alatt a mélyrepülésből szárnyalás lett. Mint akkori KKV vezető, a 2021 októberi helyzetet még csak-csak áthidalhatónak láttuk egy sor intézkedéssel. Azóta viszont sokkolóvá váltak a körülmények.

Mit tehet egy energiaigényes, termelő vagy szolgáltató KKV?

Röviden: racionalizál és a helyzet perspektivikusan jó oldalát keresi. Mindkettő elengedhetetlen a jövőhöz. A racionalizálás a rövid távú helytállás miatt, a pozitív következmények felismerése pedig a vállalkozás jövője iránti hit és elkötelezettség miatt. Ez utóbbi nélkül elveszne a hajtóerő.

Racionalizál, azaz felméri az összes energiahatékonysági lehetőséget. Ezt házon belül általában nem lehet megoldani, hiányzik a szakértelem és a szakmai vakság sem segít. Pedig biztosan van még tartalék a rendszerben. Nézzünk egy távolról sem teljes „étvágygerjesztő” felsorolást:

  • Gépjárműpark összetétele, használata (beleértve a szerviztechnikusok, üzletkötők „vezénylését”, teherjárművek útvonaloptimalizációját, de a menedzsmentnek biztosított használatot is)
  • Fűtés, használati melegvíz gépészete, centralizációja, idegen beszerzése (távhő)
  • Hűtés korszerűsítése, árnyékolástechnikai megoldások
  • Épületszigetelés, nyílászárók korszerűsítése
  • Technológiai hő előállítása, gépészete, beszerzési szerződései
  • Elektromos áram hálózata, használata, vételi szerződés optimalizációja
  • Technológia felülvizsgálata, energiapazarló géppark kiváltása, holt idők energiamentesítése
  • Világítás korszerűsítése (LED technika, idő- és teljesítményszabályzók)
  • Alternatív energiaforrások feltárása (napenergia, földhő és légköri hőszivattyú)

Nem szabad, hogy legyen tabu, bármihez hozzá lehet és kell nyúlni.

De nézzük közben a folyamatok pozitív oldalát is, mert e nélkül meginog a hit a jövőben. Az energiasokk nem kisebb és talán nem is nagyobb, mint az 1970-es évek elején megélt első és második olajár robbanás. Az ijedt meglepetés akkor még erőteljesebb volt, hiszen sok évtizedes nyugodt időszak előzte meg a két lépéses árexpanziót. Természetesen voltak pánikjelenségek is. És mi történt az első sokk után? Hatalmas ütemben megindultak az olajfogyasztás csökkentését célzó tudományos-technikai kutatások és fejlesztések. És ezek lépésről-lépésre eredményeket tudtak felmutatni. Legyenek ezek a járművek üzemanyagfogyasztásával összefüggők (szélellenállás optimalizáció, motor/meghajtás fejlesztések), az olajalapú műanyaggyártás tökéletesítése vagy a könnyített konstrukciójú termékek térhódítása.

Most, 2022-ben tudatilag más, jobb a helyzet. Mindenkinek nyilvánvaló, hogy a fosszilis energiahordozók ideje lejárt, emberileg és üzletileg is belátható időn belül kiváltó megoldásokkal kell számolni. A gond csak a váratlansággal függhet össze, a folyamattal nem.

Ez a felgyorsult lépéskényszer hihetetlen hajtóerőt fog adni a tudománynak és a technikának. Felgyorsulnak azok a fejlesztési programok, amiket már ismerünk, így például a napenergia felhasználása, a geotermikus lehetőségek technikai alkalmazhatósága, a green hidrogén projektek, a szél- és árapály alapú energia előállítás, a fúziós reaktorok és így tovább…, de biztosan felszínre kerülnek ma még ismeretlen technikai megoldások is.

Lesz megoldás. Higgyünk benne!

Csuri Ferenc Gábor
interim manager, Ferzit Kft.

  1. május