News & Blog

Kezet nyújtott a NAV a KKV szektor felé

ÉRDEMES meghallgatni és jegyzetelni!

A KKVHÁZ december 6-ra, Mikulás napjára időzítette a Segítsük Egymást 2022 csúcstalálkozóját.
A mindenki számára hozzászólást biztosító ONLINE megbeszélésen több mint 50 fő vett részt.
Tamásné Czinege Csilla a NAV elnökhelyettese foglalta össze a hivatal segítő lépéseit. Kérjük figyeljen, mert számos fizetési könnyítés és egyéb segítségről hangzik el információ. ÉRDEMES meghallgatni és jegyzetelni!

A vitabeszélgetések 8 fókuszcsoportban zajlottak.  A feladat mindenhol az volt, hogy először azonosítsák a KKV szintű problémákat, válasszák ki a legfontosabbakat, majd adjanak megoldási javaslatokat. A munkára 40 perc állt rendelkezésre, és minden fókuszcsoportot szakértő moderátor irányított.

Bank – Póka Valentin
Önkormányzat – Némethné Pintér Csilla
Marketing – Tisótzki István
HR – Forgács Judit
Adózás és Kereskedelem – Jancsa-Pék Judit és Droppa György
Ingatlan és Energetika – Kovács János és Szöllősi Sándor
Nagyvállalat – Takács Julianna
Jog – Dr. Gábriel Gyula

A Fókuszcsoportok javaslatai:
Bank:
A pénzügyi tudatosság fejlesztése;  ne csak mikróhitelek legyenek; álljon rendelkezésre egy üzleti tervezés standard;  MFB KAVOSZ forráshoz tart, állami támogatás foglalkoztatási hangsúllyal legyen odaítélve; a KSH adjon adatokat.

Önkormányzat:
A hulladékgazdálkodási engedély legyen elérhető egy településnek is;  a korszerűtlen közvilágítási és egyéb oszlopokra a tulajdonos nem enged másoknak takarékos rendszert feltenni.
Közvilágítás megtakarítás vagy időkorlátozással, vagy részleges világítással oldható meg. A Közút és a Rendőrség az időkorlátozást nem engedi, az izzók részleges kivétele megfizethetetlen.

Marketing:
A munkaerőhiányra támogatás és pályaorientáció; a megváltozott vásárlói attitűdre a FMCG (gyors forgású fogyasztási cikkek) trend elemzése kézbe adása. A vásárlók a nagy értékű beszerzéseket elhalasztják, helyette a kisebb értékű vásárlásokkal okoznak örömet maguknak.

HR:
Kielégíthetetlen mértékű munkaerő igény van, részben mert újabb és újabb multik is érkeznek. Ezek el is szívják a KKV-k elől a munkaerőt. A multi tud külföldről munkaerőt importálni a KKV nem.
A nyelvismeret örökzöld probléma, miközben a közoktatás nem csak ezen a területen gyengélkedik. hallgatók tömegei „kallódnak el” motiváció vesztés miatt.
Nagyon sok külföldi hallgatót képzünk pénzért. Ezt értjük, ez tulajdonképpen export. De milyen áron?

Az alábbi operatív javaslatokat gyűjtötte össze a csoport a KKV-k számára megkönnyítendő munkaerőpiaci nehézségeket:

Oktatás:

  • Szakképzési rendszer minőségének a javítása
  • Magyar hallgatók képzési minőségének javítása (ma a minőségi oktatást a külföldi hallgatók fizetős képzése lefölözi, ezáltal az intézmények nem töltik be elsődleges funkciójukat)
  • Felsőoktatásban a projekt jellegű feladatok lényegesen intenzívebb alkalmazása
  • Kooperatív képzés visszaállítása (diploma előtti utolsó évben vállalati gyakorlat, ami alatt az ösztöndíjat a vállalat állja

Egyéb:

  • Vidéken tömegközlekedés javítása a kis falvakból a városokba (multik megoldják a dolgozók buszoztatását, a KKV-knak erre nincs erőforrása/pénze)
  • Kamara segítsége abban, hogy több KKV együttes irányjáratot üzemeltessen
  • Megfizethető szálláslehetőség nagyobb mennyiségben – önkormányzatok a nem használt ingatlan vagyont állami segítséggel hasznosítani tudnák erre a célra
  • EÜ ellátás javítása (dolgozók hasznos munkaidejük nagy részét töltik várakozással és a rendszerben való bolyongással)

Adó:
a jogalkotó (PM) és a társadalom (CIVILEK révén) rendszeres egyeztetése a jog végrehajtójának (NAV) bevonásával.

Kereskedelem:
A napelemek által előállított energia átvételétől való egyoldalú elállás klímavédelmi okokból is aggályos, miközben jelentős értékű magán beruházás értéktelenedik el, válik okafogyottá. Ugyanakkor az állami támogatással létrejött napelem beruházások is elvesztik a jelentőségüket, ami nemzetgazdasági szintű vagyonvesztést jelentenek; a társadalmi szervezetek olcsóbban (hatékonyabban) állítanak elő szabályozási terveket piacelemzéseket mint az állam. Érdemes lenne, az arra alkalmas civil szervezetek támogatását erősítve szabályzási, kutatási kapacitásokat felépíteni az állam javára.

Ingatlan:
Az ország éves energia felhasználásának 40 %-át ingatlanok veszik fel. Döbbenetes tény, hogy az energiafelhasználás ezen a területen nem mutat csökkenő trendet, miközben tudjuk, hogy történtek energetikai korszerűsítések.
Be kell vezetni az energia tudatosság fejlesztést. Tarthatatlan, hogy a mára kialakult helyzetben még indokolatlan túlfogyasztást tapasztalhatunk.
Az egy lakosra eső lakásszám megegyezik a német hasonló adattal, miközben az állomány energiahatékonysága nem említhető egy lapon.

Energetika:
A társadalmat abba az irányba kell érzékennyé tenni, hogy a napelemekkel megtermel energiát ott helyben akkor használja fel, amikor az megtermelődik. (a mosógépet napsütésben működtessük és ne éjjel jusson eszünkbe bekapcsolni)
A német lakásenergia felhasználási hatékonyságtól Magyarország a 2 M db „Kádárkocka” miatt marad el végzetesen. Ez a lakásállomány csapdahelyzetet jelent az országnak, mert szerkezetileg a várható élettartamuk felénél járnak, miközben pld hőtechnika vonatkozásában elégtelen az állapotuk.

Nagyvállalat:
A KKV szektor talán legnagyobb hátránya a multi cégekkel szemben, hogy az egyébként digitálisan rendelkezésükre álló adataikat nem használják a gyengeségeik és erősségeik monitorozására.
Ennek fő oka a rendelkezésre álló adatok jelentésének az ismerethiánya. A KKV szektor lényegesen válságállóbb lenne, ha működhetne a „korai adatalapú „ felismerő rendszerük és időben tudnának dönteni.
A nagyvállalatok egyik legnagyobb segítsége a digitális kultúra átadása, a modern eszközök ismerete lehetne a KKV partnereik számára.

Jog:
Az általános jogtudatosság fokozása a KKV szektorban.
A vállalkozáshoz is kelljen egy alapképzés, de a vállalatvezetéshez egy ennél is alaposabb ismeret.
(érdekes adalék, hogy a BKIK információja szerint, éppen az érdeklődés hiánya miatt kell megszüntetni egyes alap jogszolgáltatásokat)
Sérült a korábban már beállt jogbiztonsági érzet. A jogalkotó nagy lépéseket kíván tenni, ahol néha elmarad a társadalmi egyeztetés, a tájékoztatás. (KATA; napelem …)
A KKV vezetők nincsenek tisztában a tőkevesztés, veszteség gazdasági és jogi következményeivel.

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/