News & Blog

Jogi tudatosság a profit érdekében

Ne keverjük össze a jogászt a tűzoltósággal.

Megalakult a KKVHÁZ Jogi Bizottsága Dr. Gábriel Gyula ügyvéd vezetésével, aki a Bogsch és Társai Ügyvédi Iroda irodavezetője. A Bizottság célja, hogy felhívja a KKV-k figyelmet a jogi tudatosságra, hogy a jogi munka ne legyen tűzoltás.


Hosszan fontolgattuk a Jogi Bizottság létrehozását, amiért a mindenkire jellemző időhiány is okolható, de bizonytalankodtunk a fő célját illetően is.
Hogy látja, a hazai KKV szektor vezetői felé mi az az egyedi üzenet, amire a következő időszakban építhetünk?

A jogi területre legtöbben szükséges rosszként tekintenek, sőt a laikusok számára érthetetlen, néha ijesztő.  Ezért jó hívószó lehet, ha a közérthető jogi magyarázatokat tűzzük ki célul a komplex, nehezen értelmezhető jogszabályi rendelkezéseket megpróbáljuk közelíteni a hétköznapi működéshez.

Egyetértek azzal, hogy KKV-knál a vezetőkre érdemes összpontosítani, akik ráadásul jellemzően tulajdonosok is. Az ő jogi tudatosságuk – és szándékosan nem jogi tudást mondok – növelése fontos lenne a következő időszakban, akár az egész nemzetgazdaság versenyképessége szempontjából.

A kkv-k vezetőinél azt az attitűdöt érdemes szerintem támogatni, hogy a jogi tudásra és igényességre egyfajta biztosításként tekintsenek: nem feltétlenül rövid távon fizetődik ki, ha a vállalat megfelelő jogi alapokon, keretek között működik.

Ugyanakkor közvetlen gazdasági előnyt hozhat a jól kiválasztott jogi konstrukció az egyes gazdasági lépéseknél, tranzakcióknál, és a jogi tervezés, előkészítés a vállalkozás gazdasági terveinek kialakításakor, amikhez szélesebb látókörű jogi tanácsadás szükséges.  

A napokban megalakult a KKVBARÁT Nagyvállalatok köre. A Pénzügyminisztérium Nagytermében interaktív módon egyeztettek kisvállalatok a nagyvállalatokkal. A kérdés az volt, milyen ismeretek a legfontosabbak a KKV vezetők versenyképességéhez.
A vezetők jogi ismerete nem kapott szavazatot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennek a területnek nincs jelentősége, hanem azt, hogy nincs a frontvonalban ezt a területet. Hogyan vélekedik Ön a jog helyzetéről a vezetői prioritások között?

Természetes, hogy a jogi terület – a rendes működés során – nincs frontvonalban, mert a vállalatok az üzleti tevékenységükre összpontosítanak. A jog feladata, hogy az üzleti tevékenységet támogassa.

Emiatt a jogi terület általában akkor kerül frontvonalba, amikor a rendes működés sérül: informálisan meg nem oldható konfliktus keletkezik a szerződő partnerekkel, munkavállalókkal vagy épp a tulajdonosok között, összetettebb ügyekben kell eljárni a hatóságok felé, jogvitára, perre kerül sor, stb.

Ebből ered az a tapasztalatunk, hogy az ilyen rendkívüli helyzetekben a jog nagyon gyorsan frontvonalba kerül, néha irreális elvárásokkal, és sokszor csak kármentés történik. Jellemzően könnyebben orvosolhatók vagy elkerülhetők lennének az ilyen helyzetek, ha a vállalkozás rászabott, megfelelő jogi keretekkel működne.

Egy jól kialakított jogi struktúra amúgy komoly hozzáadott értéket jelent egy KKV-nak is, pl. gyorsítja a szerződéskötési és egyéb folyamatokat, segíti a hatékonyabb működést.

Ahogy korábban mondtam, nem a vezetők jogi ismeretének, hanem tudatosságuknak a növelése lenne fontos a versenyképességhez.

A jog az a terület, ami tipikusan külsős ügyvéddel kerül lefedésre egy kisvállalat esetében. Ebből az is következik, hogy nincs szem előtt a jog és csak akkor kerül elő, ha már baj van. Ez a gyakorlat. Mit gondol Ön jól van ez így, vagy alapos változtatást igényel a hozzáállás?

Az előző kérdésnél részben válaszoltam erre.

A legtöbb KKV-nál valóban nem szükséges egy jogász munkavállaló, teljesen célszerű megoldás a külsős ügyvéd, ügyvédi iroda.

Sokkal inkább abban áll a probléma, hogy a KKV-k nem ismerik fel, miben lehet, legyen segítségükre ügyvéd. Az ingatlan adásvételre és a perekre gondolnak, de arra nem, hogy ügyvéddel átbeszéljék a cég tevékenységét, működését, aki segít ehhez kapcsolódóan a szükséges szervezeti és szerződési struktúrát, okiratmintákat elkészíteni, a tevékenységgel összefüggő jogi teendőkre, veszélyekre felkészíti a céget, tipikusan ilyen terület pl. cég megjelenésére vonatkozó védjegyek, reklámok, a titokvédelem, a szellemi alkotások, a fogyasztóvédelem vagy a versenyjog.

Gyakran találkozom a tulajdonosok közötti viszonyok, továbbá a jogutódlás rendezetlenségével is.

A strukturált és távlati gondolkodás a jogi területen a KKV-k esetében is jövedelmező.

A KKVHÁZ azon dolgozik, hogy a vezetés hatékonyságát növelje. A hatékonyság fő eszköze a vezetői döntések gyors és racionális meghozatala. Ezt a kockázati helyzetek egyszerű és tárgyszerű bemutatása révén is lehet fokozni.
A törvények megértése még a hozzáértőknek is alapos megfigyelést, többszöri értelmezést igényel. Lehet ezen változtatni, lehet a vezetők részére olyan kivonatokat készíteni, amelyek alapján már egy korai problémafelismeréshez segítjük a vezetőt?

Mindenképpen hasznos lenne egy ilyen kezdeményezés.

Lehetne akár rövid figyelemfelkeltő videókat is készíteni, a lényeg, hogy érje el a vezetőket, ami persze rajtuk is múlik.

Érdekes lenne ehhez kapcsolódóan a kockázati helyzetek egyszerű szemléltetése is, ami talán jobban megmarad a vezetők emlékezetében.

Kövessék figyelemmel a KKVHÁZ Jogi Bizottságának munkáját.
https://kkvhaz.hu/szervezetunk/

ikonkép forrása: https://www.forbes.com/

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/