News & Blog

Jancsa-Pék Judit az Adószakmai Bizottság elnöke

A kisvállalati tervezés és sikeres működés egyik alapfeltétele a tevékenységhez okosan kiválasztott nyereség adózási rendszer.

Nem kevésbé fontos az is, hogy az a vállalat, amely egy tevékenységet elkezd, még a döntése előtt minden felmerülő közteherrel, adóval, illetékkel pontosan tisztában legyen. Bemutatkozik az Adószakmai Bizottság elnöke.

Jancsa-Pék Judit
Adószakmai Bizottság
elnök

Mit érez máig a legfontosabb eredményének a szakmájában?

A legfontosabb eredmény? Nehéz kérdés, de talán azt, hogy közreműködhettem a LeitnerLeitner adóágazatának felépítésében, melynek lényege, hogy nem csőlátással közelítünk egy problémához, nemcsak áfaszakértőként vagy például a nemzetközi adózás specialistájaként, hanem komplexen. Nem csak bevallásokat töltünk ki, hanem az adózási kérdések mögött konkrét gazdasági, üzleti döntési helyzeteket látunk, amelyre gyakorlatias válaszokat adunk. Mindig vizsgáljuk a problémák számviteli, jogi, pénzügyi vetületeit is. Úgy érzem, hogy az, hogy ez a szemlélet meggyökeresedett cégünknél részben nekem is köszönhető. Arra is büszke vagyok, hogy egyetlen magyarként részt veszek az Európai Bizottság mellett működő VAT Expert Group munkájában.

Mit érez a szakterülete 3 legfontosabb kihívásának?

Az elmúlt 3 év bebizonyította, hogy még a legjobban működő vállalkozásokat is érhetik teljesen váratlan és nagyon nehezen kezelhető meglepetések. Minden racionalizálási szándék ellenére összeomolhat a jól kitalált logisztika, eltűnhetnek hétköznapinak vélt anyagok, eszközök a piacról, eltűnhetnek a munkavállalók, teljes szektorok válhatnak működésképtelenné. Amikor azt hisszük, hogy magunk mögött hagytunk egy válságot, egy újabb területről csaphat le ránk egy másik.

Tanulnunk kell a magunk mögött hagyott időszakból! Elsősorban azt, hogy működési folyamataink tökéletesre csiszolása mellett érdemes gondolni a vészforgatókönyvekre is. Mit tennénk, ha beütne egy újabb válság? Ha otthonról kellene dolgozni? Hány hónapra tudnánk leállni? Milyen tartalékaink vannak? Meddig bírnánk rendszeres bevételek, alapanyagok nélkül? Hogyan, mitől függően, milyen gyakran módosítjuk az árainkat? Az első és talán legnagyobb kihívás véleményem szerint tehát az üzleti tervezés válságálló újragondolása. De nemcsak a cégek, hanem a tanácsadók szemléletének is meg kell változnia: a normális üzemmód mellett sokkal több figyelmet kell fordítaniuk a vészkijáratok megtervezésére is.

A második kihívás, hogy meg tudunk-e felelni a digitalizáció és a Big Data következtében egyre hatékonyabbá váló, automatikus adatelemzésen alapuló adóellenőrzéseknek. A magyar adóhatóság nemzetközi összehasonlításban is vitathatatlanul az élen jár a digitális megoldásokban, amely mára nem csak az adatgyűjtésben, hanem az adatok felhasználásában, az adatelemzéssel és immár a mesterséges intelligenciával támogatott adóellenőrzések területén is tetten érhető. Ilyen körülmények között kell a mai vállalkozásoknak és az őket segítő adószakértőknek megállniuk a helyüket. A nemzetközi vállalatcsoportok számára a legkockázatosabb területnek a transzferárazás számít, különösen a tavaly bevezetett új adatszolgáltatás miatt, és szorosan követi ezt az áfa és a társasági adózás helyes kezelése.

És végül, de nem utolsó sorban sokak számára még mindig kihívást jelent a támogatások és adókedvezmények maximális kihasználása is! Ha ezeknek a lehetőségeknek a felkutatására és pályázataik, adó- és üzleti terveik kidolgozására több időt tudnának szánni, akkor forrást szerezhetnének például versenyképességük vagy akár energiahatékonyságuk javításához.

Mi a szakmai célja 3 éven belül?

A hároméves időtáv nagyon gyakorlatias, konkrét célokat feltételez! Lehetne például 20%-kal növelni egy üzletág bevételét, dobogós helyet szerezni a magyar adótanácsadó cégek között, de őszintén szólva – bár mindkettő büszkévé tenne – nem hiszem, hogy ez lenne az igazán jó irány. Ha viszont hosszabb távon kezdünk el gondolkodni, akkor máris fontosabb célokat tűzhetünk ki magunk elé: megőrizni a fejlődés képességét munkánk minőségében, növelni az összes érintett fél – a munkatársak, a megbízók, az együttműködő partnerek vagy akár még az adóellenőrök – elégedettségét is. Olyan konkrét célok, például, hogy az adózás kerüljön be az oktatás minden szintjére, vagy, hogy a vállalkozások legyenek tudatosabbak adózásukban, is sokkal hosszabb időt igényelnek. E céloknak az elérése érdekében a mindennapok aprómunkájával teszünk sok-sok kis lépést, és talán sose mondhatjuk ki, hogy elértük, amit akartunk. De hogy legalább egy konkrét, közeli és fontos feladatot említsek, szeretném megkönnyíteni a cégünk belül jelenleg is zajló generációváltást, és szeretném elérni, hogy ez még jobban megerősítsen minket!

Van-e jószolgálati aktivitása, vagy tervez- e ilyet, éspedig?

Igyekszem kivenni a részemet a cég és a szakma társadalmi feladataiban. Vezető szerepet töltök be az Adótanácsadók Egyesületénél, a Joint Venture Szövetségnél és a KKV-háznál is. Aktívan részt veszek a magyar és a nemzetközi gazdasági életben, amikor csak tudok elmegyek az összejövetelekre, konferenciákon, továbbképzéseken tartok előadásokat. Évek óta részt veszek az Adótanácsadók Egyesületének A jövő tudatos adózói programjában, amelynek célja, hogy minél több középiskolába eljuttassa az adózási alapismereteket.

Mi a hobbyja és hogyan regenerálódik?

A legteljesebb kikapcsolódást talán a rajz jelenti a számomra. Ezt az érdeklődést nagyapámnak köszönhetem, aki festő volt, de édesapámnak is volt tehetsége hozzá. Természetesen nagyon szeretek a családommal, a fiammal lenni. Ha volt a közelmúlt járványéveinek egyáltalán jó oldala, akkor az az, hogy a szűk család sokkal több időt tölthetett együtt. És a családunknak van két négylábú tagja is, akik szintén sok örömet okoznak, és rávesznek, hogy bármilyen fáradt is legyek, bármilyen is legyen az idő, kimozduljak, sétáljak velük.

Névjegy

  • Házas, egy 12 éves fiúgyermek édesanyja.
  • A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (jelenleg Corvinus) pénzügy főszakirányán és költségvetési pénzügyek mellék-szakirányán végzett.
  • 2001-ben az egyik hazai big4-nál kezdett adótanácsadással foglalkozni.
  • 2002 óta hazai adószakértő.
  • Programozói, könyvelői szakképesítéssel, valamint tőzsdei szakvizsgával és banki ügyintézői képesítéssel is rendelkezik.
  • 2006-ban csatlakozott az osztrák gyökerű, Közép-Európa specialista LeitnerLeitnerhez az adótanácsadó részleg egyik vezetőjeként, 2013 óta a cég partnere.
  • 2010-ben nemzetközi adózási LL.M. másoddiplomát szerzett a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen.
  • Rendszeresen tart hazai és külföldi szakmai előadásokat, publikál magyar és nemzetközi szakmai cikkeket, továbbá a LeitnerLeitner “Adózással érthetően” blogjának főszerkesztője.
  • Aktívan részt vesz a különböző hazai szakmai szervezetek életében és irányításában. Az Adótanácsadók Egyesületének szakmai alelnöke, valamint a nemzetközi adó tagozat elnöke. A hazai nagyvállalatokat egységbe foglaló Joint Venture Szövetség Átlátható Pénz- és Adóügyek Szakmai Fórumának elnöke, továbbá a KKVHáz Adóbizottságának elnöke.
  • Az Európai Unió Bizottsága mellett működő Áfa Szakértői Csoport tagjaként, immár két ciklusban 2016 óta vesz részt az Európai Uniós Áfa stratégia kialakításában is.

 

 

Jancsa-Pék Judit

Adószakmai Bizottság
elnök

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/