News & Blog

Interjú Dr. Papp Dénessel

Csodálatos szakmai pálya áll Ön mögött, és ahogy érzékeljük még Ön előtt is. Talán meglepjük azzal, hogy a családi hátterére kérdezünk rá. Honnan ered, miből fakad ez a magas szakmai igényesség, szüntelen fejlődés? Mit tett ehhez hozzá a család, vagy kik voltak a mesterek?

Szüleim és nagy szüleim is Szabolcs- Szatmár Megyéből származnak, pontosabban Nagykállóból. Apai nagyapám 1913 és 1920 között Alaszkába ment szerencsét próbálni, nevezetesen aranyásó volt és az ott kibányászott aranyat hazahozva hozta létre kis mezőgazdasági farmját, segítette mind a 7 gyermekét elindulni az életben. Igazi szorgos, keménykezű kulák lett belőle. Sajnos az 1950-es évek végén az akkori politikai rendszer áldozata lett és gyakorlatilag elveszítette termőföldjeit, de annyi még maradt, hogy négy gyereke még tovább tudta vinni a mezőgazdasági vállalkozásait (alma, barack, kukorica szállítása az akkori Szovjetunióba komoly és igen gazdaságos üzlet volt!). A kivétel talán édesapám volt, aki jogi egyetemet végzett Szegeden és 1956-ban hivatalból rendelték ki Egerbe mint védőügyvédet, mely város abban az időben az ellenforradalom egyik fellegvára volt. Nagyon sok ártatlan embert hozott ki a börtönből, mely sajnos a szívét is megviselte és fiatalon, 41 éves korában, 1965-ben meghalt, négy gyermek maradt árván. Én akkor 10 éves voltam… és ettől kezdve mindenért meg kellett küzdenem, semmit sem kaptam ingyen.

Édesanyám oldaláról különös érdekesség nincsen, vasutasok voltak a szülei és a dédszülök is.

Az üzleti életben az igazi mentorom és példaképem Günther Krautkramer úr, a Bericap Group alapító tulajdonosa volt, akitől rengeteget tanultam mind emberileg mind pedig szakmailag. Máig tartjuk a kapcsolatot … bár ő már elmúlt 80 éves, de még mindig aktív, szívügye a csomagolástechnika és az emberek segítése a nehéz pillanatokban.

Talán a kérdéshez a legjobb motto:

„ Emlékezz, hogy honnan jöttél és mindig tudd, hogy hova tartasz„ ( DPD)

A sport az Ön életében kiemelkedő szerepet játszik. Büszkén vállalja, hogy nagy magyar sikerek mögött, bizony ott volt nem egyszer Ön is. Mire tanítja a ma emberét, a ma vállalkozóját a sport öldöklő világa?

Gyerekkoromban kezdetben tornásztam, úttörő országos olimpiákon szerepeltem, szerény sikerekkel… voltak nálam sokkal jobb tornászok. E mellett az Egri Dózsa serdülő és ifjúsági labdarúgó csapatában játszottam 1970-ig. Büszke vagyok arra, hogy két éven át bekerültem a magyar serdülő válogatott keretébe is és együtt játszhattam Nyilasi Tiborral és Törőcsik Andrással is, akiket azt hiszem nem kell bemutatni a focit kedvelő szurkolóknak. Végül a tanulás mellett döntöttem, de az amatőr sportolást soha nem hagytam abba, most is hetente 1-2-szer focizunk az öregfiúk„ U/60” -as csapatában. Életem egyik legnagyobb sportélménye az volt, hogy személyesen is ott lehettem a 2008-as Pekingi olimpiai játékok és láthattam mindhárom magyar aranyérem születésének győztes pillanatait.

Motto a kérdéshez:

„Tiszteld versenytársaidat, tisztelt mások tudását, örülj sikereiknek és Te is sikeres leszel mások által„ ( DPD )

A szakmai sikereit és az elismeréseit most nem sorolnánk, hiszen tele van azokkal az internet. Arra azonban kíváncsiak lennénk, hogy a vezetői sikerei mögött mi volt az Ön„trükkje”, mi a titka a sikeres vezetőnek?

A vezetői sikerek mögött nagyon sok apró trükk van, ami mindig spontán jött. Általában döntéseim 90%-át gyorsan és emocionális alapon hoztam meg. A statisztikák és a számok kevésbé befolyásolták döntéseimet. Churchill híres mondása:„ Azokban a statisztikákban hiszek, amit én hamisítottam„

Mottok a kérdéshez:

„ A siker titka, hogy a szokásos dolgokat szokatlanul jól csinálod„ ( John D. Rockefeller )
„ Aki késlekedik, azt megbünteti az élet!„ ( Mihail Gorbacsov )
„Tudd, ha küldetésed végzed, nincs versenytársad„ ( DPD )

Napjainkban cégével sok tréninget tart. Gondoljuk elsősorban a fizetőképes nagyoknak. Mi a KKVHÁZ azt valljuk, hogy a KKV szektornak a versenyképességét a cégvezetők felkészültségével lehet a leghatékonyabban fejleszteni. Hogy látja a KKV vezetőket, mi a legfőbb probléma idehaza?

Erre a kérdésre nagyon nehéz röviden válaszolni, hiszen számos mikro-, és markogazdasági kérdést vet fel, de megpróbálom néhány mottóban összefoglalni gondolataimat:
„ A legfontosabb vezetői és emberi magatartás az üzleti és a magánéletben a hitelesség, az őszinteség és a megbízhatóság„ (DPD )
„Talán a legtöbb baj a világon a félreértésekből keletkezik, mert az emberek nem értik meg egymást„ ( Széchenyi István )
„ Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket„ ( John F. Kennedy)

Egy ilyen kvalitású vezető biztosan nem sértődik meg, ha búcsúzásként azt kérdezzük: mit rontott el, mit csinálna másképpen a pályáján, ha tehetné?

Talán bizonyos esetekben nem lennék elnézőbb a hazug, cinikus és hiteltelen emberekkel és üzleti partnerekkel.
Ha pályát választhatnék, közelebb kerülnék a sporthoz, mint edző vagy sportdiplomata. Ezen a területen sajnos gyengék vagyunk a világban, pedig a magyar versenyzők igen eredményesek szinte az összes sportágban és sokkal többet érdemelnének.

Motto a kérdéshez:

„Saját sorsom kovácsa vagyok„

Köszönjük az interjút!
 

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023