News & Blog

Innovációs potenciál és K+F

Írásomat gondolat ébresztőnek szánom, a mikro- és kisvállalkozások hatékonyság javítása érdekében. Keresem azt a megoldást vagy működő modellt, amelyben a mikrovállalkozások innovatívvá válhatnak, továbbfejlesztésük a kutatás-fejlesztési eredményekhez való javuló hozzáférésük miatt is lehetségessé válik. Most nem elsősorban a műszaki és technológia fejlesztésekre gondolok. Ezek sikeres átvétele és alkalmazásba állítása gyakran meghaladja egy-egy mikro vagy kisvállalkozás potenciálját. Sokkal inkább a működési és gazdálkodási hatékonyság növelését biztosító tudás és tapasztalat átadásra, rendszerbe szervezésre.

A hazai K+F+I terület rendszerszerű működtetése vegyes képet mutat, erre az ELTE Innovációs napjai, amelyek évente egyszer, általában februárban kerültek megrendezésre egyértelműen rámutattak. 2008 óta veszek részt ezeken a programokon nem csak azért, mert ezt tartom a magyar gazdaság kitörési fő irányának, de a KKV-szektor egyik, eddig nagyon nagy mértékben ki nem használt tartalék erőforrásának is.

A 2012.02.23-i rendezvény alkalmat adott nekem, hogy újra végig gondoljam, beválthatta-e ez a terület a vele kapcsolatos társadalmi elvárásokat, elég sikeres-e ahhoz, hogy a gazdaság más területeit is dinamizálhassa?

A 3 szekcióban folyt tanácskozás: I. Az egyetemi kutatás jövője ( Elnök: dr. Antos László )

II. Új típusú együttműködések a felsőoktatásban ( Elnök: dr. Keszei Ernő ),

III. TTTI találkozó ( Elnök: Antoni Györgyi ) arról győzött meg ismét, hogy a 2008 óta tartó, elhúzódó, olykor konszolidálódni látszó válság megtorpanást, több helyen visszaesést hozott a K+F+I területen, amely nem zárja ki egyes területek, kutató és fejlesztő műhelyek látványos továbbfejlődését sem.

Nincs tehát világvége, bár nehézségek szép számmal akadnak. Vannak jó kezdeményezések, K+F eredmények, sőt az innovációs eredmények megismertetése és átadása is szervezetten folyik. Elég-e ez egy sikeres Magyarország megteremtéséhez ? Erre a válasz már nem lehet túl optimista.

Dr. Róna Péter közgazdász az elmúlt héten tartott fontos előadást politikusok és szakértők előtt a magyar társadalom és gazdaság fejlődésének útjában álló akadályokról, azok elhárítási lehetőségeiról. Ebben említette azokat a kiáltó különbségeket, amelyek úgy számszerűsíthetőek, hogy a világcég Apple mintegy 65 000 foglalkoztatottal akkora hozzáadott értéket állít elő, piaci árakon mérve, mint a teljes magyar verseny szektor 2,7 millió foglalkoztatottal. Mondott más összehasonlítást is: a holland mezőgazdaság értéktermelése 4,5-szerese a magyarénak, annak ellenére, hogy a mi mezőgazdasági területünk legalább kétszer nagyobb mint a hollandoké. Egységnyi területre vetítve tehát legalább 9-szeres a holland mezőgazdaság által megtermelt érték. Itt fonódik össze a kutató-fejlesztők ( és egyetemi oktatók ) valamint az agrárgazdasággal foglalkozók nyomkereső tevékenysége és mutat Finnország irányába, ahol 35-40 év alatt, kiemelten kezelve a K+F+I tevékenységet, az innovatív területekre való befektetéseket, igen nagy sikereket értek el, sikeresen zárkóztak fel a svédek szinvonalára. Pedig akkor, 1975 körül még nem voltak jobb gazdasági helyzetben mint mi.

A modern gazdaság vivő ágazatai a tudásiparok, azok amelyekben a magas hozzáadott értéket a magasabb szintű tudás, technika és technológia, rendszer működtetés biztosítja. Ezt a szektort a vissza-vissza térő költségvetési fogyókúrák évtizedeiben nem sikerült szinten tartanunk vagy fejlesztenünk, ma ott tartunk, hogy az 1%-os GDP-arányos K+F+I kiadások, ráfordítások biztosítása is gondot okozott az elmúlt évek többségében.

Hagy térjek most át egy olyan területre, amely a meglévő eredmények hasznosítása, elterjesztése, piaci bevezetése irányába mutat. Új betűszót alkotok: FIT…

Fejlesztés,

Innováció

Terjesztés, tapasztalat átadás, ( kooperáció is )

A mikro- és kisvállalkozói kör a K+F+I eredmények gyors alkalmazásba vételében érdekelt, hogy ennek révén versenyképességét növelhesse. De megkapja-e ezeket a szolgáltatásokat számára elérhető vagy kedvezményes áron, rendszerbe foglalják-e sporádikus erőfeszítéseiket erre hivatott állami-, vagy szakmai- társadalmi szervek, szervezetek. Ha igen, milyen sikerrel, hatékonysággal ?

A társadalmi innovációban egyes területeken – véleményem szerint – jobban lemaradtunk mint a technikaiban, a piacgazdaság ” Szent Önzése” végletesen meggyengítette a sikerhez mindenhol szükséges korrekt együtműködési hajlandóságot. Legyen itt szó kicsik és kicsik vagy nagyok és kicsik korrekt együttműködéséről, mindenütt nagyok a hiányok. Ennek következtében alig vannak hatékony nagy rendszereink egy-egy ágazatban vagy gyártási ágban, kivételek szerencsére ez alól is vannak.

Mintegy 1 évvel ezelőtt a KKVház egyik délutáni rendezvényén a Kamarák és más szakmai, érdekképviseleti testületek elmúlt 15-20 évi tevékenységéről beszélgettünk egy 6 fős asztaltársaságban. Egyetértés alakult ki közöttünk, bár mi magyarok 80%-ban voltunk képviselve, arról, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, köztestületek tudás tarnszfer funkciója nagyon elhalványult vagy informálissá vált. Kontrasztos ez amiatt is, hogy az EU, minden korlátja és nehézkessége ellenére meghonosította a tapasztalat átadásnak azt a színvonalas rendszerét, amelyet “best practice”-nek nevezünk. Ez sajnos csak nagyon vontatottan nyer teret a magyar gazdasági szereplők között.

Az ELTE mint kutató egyetem megint jól vizsgázott, de az előadók által felvázolt, kibontakozó összkép csak mérsékelt optimizmusra ad okot társadalmi méretekben. Innovációra van szükség a K+F+I erőforrásokhoz való könnyebb hozzáférés megteremtésében és a FIT tevékenységek koordinációjában hatékonyság növelésében is. Ezt most hagy nevezzem “innováció szervezésnek” vagy innováció generálásnak.

A KKVház tagjai, közönsége eddig is többször körbejárta ezt a kérdéskört, más fókuszba helyezett témákkal kapcsolatban, azoknak alárendelve. Talán érdemes lehet egyszer a Magyar Innovációs Szövetség vezetőinek, fejlesztő intézeti és más kutató helyi vezetők meghívásával pódium beszélgetést tartani a KKV-k megújúló képességéről és készségfejlesztéséről. Amíg erre sor nem kerül várom észrevételei/teket/ket, kiegészítéseiteket e témakörben.

dr. Szabadkai Antal, a K+F és a FIT elkötelezett híve

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/