News & Blog

II. Országos Felnőttképzési Csúcstalálkozó

2023. március 13. (hétfő) 14:00 – 16:00 óra között ONLINE
A BKIK – KKVHÁZ rendezvénye.
A versenyképesség fejben dől el.

Az immár hagyományos esemény örök aktualitását az adja, hogy a személyes – a vállalati és a nemzetgazdasági versenyképesség is emberi felkészültségen alapszik.
Versenyképes vállalatok nélkül nincs versenyképes gazdaság, versenyképes vezetők nélkül nincs versenyképes vállalat.
Ebből adódik, hogy a vezetők képzése kiemelten fontos. A vezetők csapat nélkül keveset érnek, a csapatok pedig felkészületlen tagokkal nem versenyképesek. Ebből is adódik, hogy a munkatársak fejlesztése elengedhetetlen.

A képzés módszeréről, tematikájáról, helyéről, színvonaláról, célcsoportjairól, és még számtalan kérdésről egyaránt élénk vita van a képzők, a képzést igénybe vevők, a kormányzat, a szakirányú civil szervezetek, és még sok kisebb nagyobb jelentőségű szereplő között.
A képzéshez mindenki ért egy kicsit – jó nem annyira, mint a focihoz – de majdnem.

A csúcstalálkozó fókuszában az áll, hogy először is számba vesszük, ki milyen problémát tud beazonosítani, milyen megoldásokat kínál azok orvoslására.
A tanácskozás gerincét azonban az adja, hogy élénk vitában igyekszünk kiválasztani a ma 3 legfontosabbnak vélt problémát és megoldásaikat. Ezt a következtetést a kormány asztalára helyezzük.

KÉRJÜK, AKI ÚGY DÖNT, HOGY RÉSZT VESZ A KONFERENCIÁN, NAGYON ALAPOSAN KÉSZÜLJÖN FEL RÁ.
Azt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem a leglényegesebb kérdések megoldási javaslatait tesszük az illetékesek asztalára.

Az esemény lebonyolítása:
13:40 – 13:55 Belépés az online térbe
14:00 – 14:10 Köszöntő mond a BKIK elnöke (felkérés alatt) valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke (felkérés alatt)  (plenáris ülés)
14:10 – 15:00 Moderált vitabeszélgetés a rendezvény fókuszcsoportjaiban (6-8 fős virtuális kerekasztalok)
15:00 – 15:30 A fókuszcsoportok beszámolói az általuk vélt (plenáris ülés) legfontosabb problémákról
15:30 – 15:50  Vitabeszélgetés a felvetések fontossági sorrendjéről
15:50 –  15:55  A konferencia üzenetének megfogalmazása
15:55 –  16:00  Zárszó

A részvétel térítésmentes, a konferencia vitaasztalainál a férőhelyek száma korlátozott, kérjük a mielőbbi jelentkezést.

REGISZTRÁCIÓ

Kellemes időtöltést kíván az esemény két házigazdája és moderátora

Sepsi Zsigmond
BKIK XXIV. osztály elnök
Kárpáti Péter
BKIK XXV. osztály elnök
Gulyás József
KKVHÁZ vezérigazgató
moderátor

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

13 Comments

 1. Zachár László 2023.02.23.

  A kkv-k eredményessége döntő mértékben múlik a munkavállalók általános és szakmai képzettségén. Ugyanakkor a kvalifikált munkaerőből hiány van, a kvalifikálatlan munkaerő termelékenysége viszont alacsony.
  Segítené-e a kkv-szektor eredményességét hosszú távon, ha képzettebb munkavállalókból biztosíthatnák a munkaerő-utánpótlást?
  Ha igen, elképzelhető-e egy kölcsönös érdekeken alapuló hosszú távú együttműködés és program az állammal (kormányzattal), mely ösztönzővé tenné az általános iskolát befejezett szakképzetlen (több mint egymillió fő), és az érettségizett szakképzetlen (több mint 900 ezer fő) munkavállalási korú – 15-64 éves – felnőtt népesség szakképzettséghez juttatását?
  Zachár, L. (2021) Új Pedagógiai Szemle, 71. évf. 2021/ 05-06.sz. 12-36.old. – Szerk. Molnár, Gy.

 2. Kovács János 2023.02.23.

  A hazai kkv szektor meghatározó szerepet tölt be a gazdaságunk fejlődésében, ezért célszerű lenne kiemelten kezelni a gazdaságirányító szerveknek. A kisvállalkozások kreativitása nagy mértékben hozzájárulhat hazánk innovációs potenciáljának, illetve versenyképességének a növeléséhez. Fel kell ismernünk, hogy ez a területet a gazdaságfejlesztés még nem teljesen kihasznált területe és nem a multikhoz hasonló módszerekkel fejleszthető.

 3. Szatmáriné dr. Balogh Mária 2023.02.23.

  Nem a tréningcégeket, hanem a trénereket lenne érdemes minősíteni, így nem lehetne gyenge trénereket alkalmazni, viszont elkerülhetők lennének a feleslegesen túlbonyolított adminisztráció.

 4. Palotás József 2023.02.23.

  Nem látszik a szakmapolitikai irány a felnőttképzés terén. 2019-ben számos rendelkezés hatályon kívül helyezését követően 2022-ben ismét visszaköszönnek a korábban elvetett szabályozási elemek. A foglalkoztatáspolitika és a felnőttképzés ágazati irányítása 6 hónap után ismét szétvált. A felsőoktatás szerepe jogilag nőtt, ugyanakkor források és ágazati kapcsolódások hiányában ennek hatása jelenleg nincs. A piaci képzők helyzete rendkívül bizonytalan. A szakképző intézmények túlterheltek. A vállalati szerepvállalás remélhetően nő, de nem fedi le a felnőttképzés ágazati, területi, társadalmi sokszínűségét. Jó lenne látni, mi a szakmapolitikai irány az elmúlt évek rendkívül divergáló beavatkozásai után, mert ez lenne a munkaerőpiaci és a társadalmi érdek is.

 5. Moll János 2023.02.23.

  Felnőtteket 1. olyan oktasson, aki abban a szakmában és témakörben gyakorlattal rendelkezik 2. olyat oktasson, ami támaszkodik és feldolgozza az oktatott felnőttek tapasztalatait valamely ismerten elfogadott szakmai anyag módszertanával

 6. Bartucz Éva 2023.02.23.

  A vizsgaközpontok akkreditálásának aktuális kérdései.

 7. Sulyok Tamás 2023.02.23.

  A digitális kihívások a képzés területén is megjelennek. Felmerülő kérdések: Milyen lehetőségek vannak a képzők és a vállalatok kezében? Ezt hogyan alakítja, befolyásolja a szabályozás?

 8. Pfundt Szilvia 2023.02.23.

  1. Legyen ismét versenypiaci szakképzés, mellyel párhuzamosan egy szakember értékelési rendszer kialakítása is történjen meg! Ez a rendszer tartalmazza, hogy ki-hol szerezte szakképzettségét és rendelkezzen a lakosság számára elérhető keresőfelülettel, értékelési lehetőséggel. Késztesse ez a rendszer a szolgáltatókat tényleges versengésre, hogy melyikük képes jobb szakembereket képezni. Az oktatás módszere csak részben legyen szabályozott (pl. legyen kötelező mennyiségű gyakorlati offline képzés), a tananyagnak viszont legyen egy kötelező alap tanmenete, mely kiegészíthető. 2. Vezetők emberi oldalának képzése, hogy képesek legyenek úgy bánni a munkatársaikkal, ahogy ők is szeretnék, hogy velük bánjanak, de a munkavégzési hatékonyság megmaradjon. Ehhez ajánlom például a viselkedéskutató, tantestületeket oktató, (gyereknevelési anyagokat is készítő) Novák Ferenc pedagogust.

 9. Vincze Kornél 2023.02.23.

  Hogyan javul, nő a szakmai képzés, oktatás szinvonala, mert a halogatásnak nagy – számszerűsíthet és társadalmi)ára lesz ?

 10. Székely Zsolt 2023.02.23.

  Ellenőrzés kapcsán, az egyszerű, adminisztratív jellegű tévesztésből adódó hibázási esetekben legyen lehetőség adminisztratív hibaként történő kezelésre az első alkalommal, amikor a hibát a hatóság feltárja. Ez a felvetés egybevág az FVSZ közzétett javaslatával, tulajdonképp annak megerősítése.

 11. Dr. Bartók István 2023.02.23.

  digitális képességek

 12. Nagy Éva 2023.02.23.

  Miként lehet érdekeltté tenni a potenciális felnőttképzési résztvevőket a képzés vállalásában?

 13. Gáspár Péter 2023.02.23.

  A feladatok megoldásához kellő tudás átadására törekvés

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/