News & Blog

Egy fiatal nő lakásában csöng a telefon:
– Jó napot kívánok, – szólal meg egy férfihang – hitellehetőségeket szeretnék Önnek ajánlani. Van-e szüksége jelzálog-hitelre?
– Nem, köszönöm.
– És egy olyan hitelre, mellyel az összes adósságát kifizetheti?
– Nem, nincs adósságom.
– Akkor egy hitelre lakásfelújításhoz?
– Nem, köszönöm, nemrég újítottam fel a lakásomat saját pénzemből.
– Na és férjet nem keres?

Nemrégiben beszélgettem egy közeli hozzátartozómmal, akinek jól menő vállalkozása van. Tudván, hogy járatos vagyok a banki ügyekben, elpanaszolta, hogy a számlavezető bankjától hitelt igényelt. De amint tudja, visszafizeti még lejárat előtt, mert olyan kamat- és- biztosítéki feltételeket szabtak a vállalkozásának, amilyent Ő nem kíván hosszú távon fenntartani. Kérdésemre, hogy próbálta-e a feltételeket újra tárgyalni, meglepődve felelte, hogy arra nem gondolt. Nem is tudja, hogy kezdjen hozzá.
Ha mindezek után Ön úgy dönt, hogy mégis hitelt vesz fel, (és nem a férjhez megy vagy megnősül), elmondom, mire érdemes odafigyelni cégének banki finanszírozás esetén. Ezt az írást, és további folytatását azoknak a jól működő vállalkozásoknak (cégvezetőknek, tulajdonosoknak) ajánlom, amelyek nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi, banki ismeretekkel.
Kezdjük az alapoknál, amelyet látszólag mindenki tud!
Mi is az a banki hitel, és miért „jó” eladósodni? Milyen célra érdemes igénybe venni?

A HITEL ADDICIONÁLIS FORRÁSLEHETŐSÉG, AMELY TÖBB CÉLT SZOLGÁLHAT.

Megkülönböztethetünk rövid, közép, és hosszú lejáratú hiteleket.

1. Rövid hitelek
Amennyiben a napi működésből származó bevétel átmenetileg nem fedezi a kiadásokat, a hiányzó részt ki kell pótolni. Az átmeneti hiánynak jól működő cégek esetén leginkább időbeni oka van. Rendszerint egy elvállalt munka költségekkel jár, amelyet a vállalkozónak kell megelőlegezni, és csak a teljesítést követően érkezik a bevétel. A megrendelés teljesítéséhez áru, eszköz, munkaerő stb. kellhet, amelyet előre ki kell fizetni, és adott esetben néhány hónapot is jelenthet, míg a vállalt munka ellenértéke megérkezik. Amennyiben a Megrendelővel nem sikerül elegendő mértékű előlegről megállapodni, célszerű a bankhoz fordulni. Tehát a termelődő költségek fedezésére nyújtanak a bankok finanszírozást. Lehet egyszeri kölcsönt is felvenni, de több megrendelés és folyamatos működés esetén, érdemesebb hitelt vagy hitelkeretet igényelni. A kölcsönt és kamatát (!) az adott megrendelés bevételéből egy összegben fizeti vissza a vállalkozó. Megérkezik a pénz, a bank leemeli a számláról a kölcsönt és kamatát(!), a maradék vállalkozásé.
Hitelkeret esetén többféle megállapodást is lehet kötni, de a visszafizetésnek ott is a bevétel forrása. Megállapodhat a vállalkozó úgy, hogy minden beérkező bevétel automatikusan visszatölti a keretet, vagy úgy is, hogy meghatározott idő elteltével (pl. egy év) egy összegben fizeti vissza a felvett hitelt. Mindkét esetben a hitel a biztonságos működést szolgálja.

2. Közép- és hosszú lejáratú hitelek
További hitelcél lehet, ha beruházni kívánunk és nincs elegendő forrásunk. Nem bonyolult: meg szeretnénk venni egy eszközt, gépet, vagy telephelyet, esetleg felújítani akarjuk a műhelyünket, üzemünket, gyárunkat stb. Ebben az esetben a bank a vételár, vagy beruházási költség egy részét kifizeti helyettünk. A teljes összeget nem, mert a bank sosem vállal 100%-os kockázatot, mindig megosztja a rizikót az adóssal. Többnyire a költségek maximum a 60- 70%-át „fizeti ki helyettünk” (hogy mitől függ, hogy mennyit arról majd később), amelyet a továbbiakban mi a banknak törlesztünk. A beruházás típusától függően jellemzően maximum 10 évre nyújtja a finanszírozást. Gép – berendezés finanszírozása esetén általában rövidebb a futamidő, ingatlan beruházás esetén hosszabb. A hitelt egyenlő részletekben fizeti vissza a vállalkozó, kamattal növelten.
A KAMAT A HITEL ÁRA.
(Folytatjuk)

 

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023