News & Blog

Folyamatmenedzsment a kisvállalatokért

Egy vállalatvezetőnek soha nem késő megállni és az üzleti folyamatait felmérni.

Balázs A. Dáviddal, a KKVHÁZ legújabb tagjával beszélgettünk, akinek vállalkozása folyamatmenedzsment tanácsadással foglalkozik, valamint üzleti folyamatok automatizálásával.

A beszélgetés elején két fontos és manapság divatos szó került terítékre. A workflow vagy workflow management, amikor az üzleti folyamatainkat már a digitális térbe emeljük.
 
De kezdjük az elejéről: A folyamatok mindig valamilyen inputtal kezdődnek és előre meghatározott lépések sorozatát követően egy értékes outputtal zárulnak. Ez minden cégnek a saját kontextusában értelmezendők, tehát gyakorlatilag önmagában folyamatok nem létezhetnek. A folyamat     szervezés során a cégek különböző területein létrejövő ügymeneteket pl. marketinget, HR-t vagy adózást, alaposan megfogalmazzák és közérthetően kommunikálják.

A folyamatok meghatározók a vállalatok, valamint a mindennapi élet során is, és a vezetőknek fontos megérteni és támogatni ezeket. Tudtuk meg Balázs A. Dávidtól.

Tehát gyakorlatilag folyamatok nélkül nincsenek cégek, nincsenek vállalkozások, de nem csak az üzleti életben igaz ez, hanem akár a magánéletünkre is.

Egy kicsit részletesebben megfogalmazva a folyamatszervezés lényegét fontos, hogy a folyamatoknál megkülönböztessünk stratégiai folyamatokat, operatív folyamatokat, és úgynevezett támogató üzleti folyamatokat. Támogató üzleti folyamatok közé sorolhatjuk például a pénzügyi területnek az egyes műveleteit, legyen szó, mondjuk egy számlának a jóváhagyásáról, iktatásáról.

Balázs A. Dávid
BADATECH Solutions Kft.
ügyvezető

Az lenne a kívánatos cél, emelte ki Balázs A. Dávid, hogy ezt ne a cég első számú vezetőjének kelljen minden esetben fejben tartania, végrehajtania. Éppen ezért igyekszik a cégük gyakorlatban hozzá segíteni az ügyfeleket ahhoz, hogy a folyamatokat olyan módon tudják jól és tudatosan szervezni, hogy ezeket delegálni tudják a kollégáknak.

Innentől tudják a cégvezetők tehermentesíteni magukat, hogy a stratégiai üzleti folyamatokkal tudjanak nagyobb mértékben foglalkozni.

Egy jól szabályozott, jól megtervezett üzleti folyamatban nem fordulhat elő az, hogy – a beszélgetésben elhangzott sietős vállalatvezető esete a kifogyóban lévő üzemanyaggal – olyan szituációba kerüljek, hogy ismerem az úti célomat, és nem rendelkezem kellő üzemanyaggal ahhoz, hogy eljussak a célomhoz.


A tanácsadási üzletágban a legkülönbözőbb igényekkel szoktak hozzájuk fordulni.

  • Vannak olyan vállalkozások, akik a mindennapi tevékenységeket szeretnék egy kicsit hatékonyabbá tenni, a meglévő munkaerőknek a munkáját hatékonyabban szervezni és beosztani. Esetlegesen munkaerőt szeretnének spórolni azon, hogy különböző manuális feladatoknak a kiváltását célozzák.
  • Vannak olyan ügyfeleink, akik mondjuk akvizíción estek át, vagy cégösszeolvadáson és a folyamatoknak az összehangolására van igényük.
  • Vannak, akik informatikai rendszerbe bevezetése előtt állnak, de nem tudják, hogy mit válasszanak ki a piacról, így a saját folyamataikat igyekszenek megfelelő módon felmérni, és gyakorlatilag ehhez kiválasztani megfelelő eszközt.

„Hogy hogyan tudnak gyakorlatilag hozzánk fordulni a cégvezetők
 Úgy kezdődik, hogy leülünk egy jó kávéra, mintha
 csak egy kávéházban, mondjuk a KKVHÁZ-ban lennénk, és beszélgetünk egyet az üzleti célokról.”

Ezután kezdődhet az üzleti folyamatoknak a felmérése majd vizsgálata mindenféle szakmai szempontból. Kockázati pontokat mérnek fel és tanácsot adnak, hogy ezeket hogyan lehetne kiküszöbölni, és javítani.

Balázs A. Dávid az elnöke a hamarosan induló Folyamatmenedzsment Bizottságnak is.
Keressék őket!

A teljes interjúbeszélgetés videója:Az ikonképünket készítette: Bing Képkészítő a Tervezőből. Szolgáltató: DALL·E 3.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/