News & Blog

Étrend-kiegészítők a piacon

Mivel ezeknek a termékeknek a fogyasztása a szakemberek szerint az ember egészségét, a szervezetben lezajló folyamatokat döntően befolyásolhatja, ezért szigorú, az uniós jogszabályokkal összhangban lévő rendelkezések szabályozzák Magyarországon az efféle termékek forgalomba hozatalát, összetételét, reklámozását. Az alábbiakban ezekről a szabályokról ejtünk néhány szót.

 

Étrend-kiegészítőnek az olyan hagyományos étrend kiegészítését szolgáló élelmiszert nevezzük, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, és egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerülnek forgalomba (például kapszulát, pasztillát, tablettát, port tartalmazó tasak, csepegtetős üveg, stb., amelyek alkalmasak kis mennyiség adagolására). Étrend-kiegészítőt kizárólag a vonatkozó rendelet (a 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet) mellékleteiben felsorolt vitaminokból és ásványi anyagokból szabad készíteni. Ezek közül a legfontosabbak: A-,D-,E-,K-Vitamin, Kalcium, Magnézium, Vas, Cink, de a lista még hosszú. A termék első forgalomba hozatalakor a készítményt a gyártó vagy az importőr köteles bejelenteni az OÉTI-nek (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet).

 

A hatályos jogszabályok szerint étrend-kiegészítő termékek csak “étrend-kiegészítő” megnevezéssel hozhatók forgalomba, az étrend-kiegészítő jelölésének pedig az alábbiakat is tartalmaznia kell: a termék jellemző tápanyagcsoportjainak, összetevőinek a nevét, vagy utalást a tápanyagok vagy összetevők jellegére, a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget, valamint figyelmeztetést, hogy a fogyasztó a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl, figyelemfelhívást, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet, és figyelmeztetést, hogy a terméket kiskorúak elől elzárva kell tartani.

 

A forgalomba hozatali felelősség kapcsán főként az alábbiakra fontos odafigyelni: az élelmiszerként forgalomba hozott étrend-kiegészítő biztonságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetén pedig az első magyarországi forgalomba hozó – a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időtartam lejártáig – felelős. Az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az előállító felelőssége. Az időtartam lejárta után az étrend-kiegészítő, mint élelmiszer nem hozható forgalomba.

 

Az élelmiszernek emellett magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan tartalmaznia kell a jogszabályok által előírt megjelöléseket. Az étrend-kiegészítő forgalmazása – ha az egyébként a jogszabályoknak megfelelő módon történik – az összetétellel, gyártási leírással, megjelenítéssel vagy jelöléssel kapcsolatos indokra hivatkozással nem tiltható vagy korlátozható.

 

Étrend-kiegészítő élelmiszerként történő forgalmazása esetén körültekintően kell eljárni: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény jelentős összegű bírsággal fenyegeti azokat, akik az élelmiszer minőségére és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó előírásokat megszegik. A bírság összege 15 ezer Ft-tól bizonyos esetekben a vállalkozás bevételének 5%-áig, de szélsőséges esetekben akár kétmilliárd forintig is terjedhet.

 

A vonatkozó rendelet azt is előírja, hogy egy termék minőségi követelményeknek meg nem felelését észlelő személy, illetve az előállító vagy a forgalmazó a tudomására jutást követően haladéktalanul köteles erről értesíteni a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervet.

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

2011. május. 31.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/