News & Blog

Építkezés szereplői – tervező

Az építészeti-műszaki tervező feladata a megbízóval megkötött írásbeli tervezési szerződés alapján a megbízás tárgyát képező építészeti-műszaki tervdokumentáció, kivitelezési dokumentáció szakszerű elkészítése. A tervező készíti el a tervezési programot, amely része az építészeti-műszaki tervdokumentációnak. A tervezési program olyan, a tervező és az építtető által is aláírt szöveges dokumentum, amely az építészeti-műszaki tervezés tárgyát képező építési tevékenységgel kapcsolatos alapvető megbízói elvárásokat, követelményeket, valamint az ezek megvalósításával kapcsolatos tervezői álláspontot, a tervezési és az építési tevékenység ütemezését (szakaszolását) tartalmazza.

A tervező további feladata, hogy az elvi építési, az építési, a fennmaradási engedély kérelmezése előtt a jogszabályban meghatározott esetekben és módon az érdekelt szakhatóságokkal egyeztessen a tervezett építészeti-műszaki dokumentáció tartalmával kapcsolatban.

 

A tervezési folyamatot a fent említett tervezési programban kell rögzíteni, melynek tartalmaznia kell az épület tervezett méretét, fő funkcióit. A tervezési programot az építtetőnek és a tervezőnek is alá kell írnia, valamint az építési engedélykérelemhez mellékelni kell. A végleges építész terv elkészültét követően a társtervezőkön, illetve szakági tervezőkön a sor. A jogszabály szerint számos olyan fejezetet kell beadni egy építési engedélyezési tervhez, amit csak szakági tervezők készíthetnek. Így készülnek többek között a tartószerkezeti (statikai) tervek, az épületgépészeti és épületvillamossági műszaki leírások, az energetikai számítások is.

 

Tervezési tevékenységet a törvény szerint az folytathat, aki rendelkezik a szükséges engedéllyel, és szerepel a tervezők névjegyzékében. Jogi személy (vagy más szervezet) akkor végezhet építészeti-műszaki tervezői tevékenységet, ha a szervezet (cég) tagja vagy más, vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy rendelkezik tervezői jogosultsággal és ez a személy részt vesz a tevékenység ellátásában.

 

A tervező feladatai és felelőssége

Az építési törvény szerint a tervező felelőssége az építészeti-műszaki tervezésre vonatkozó minőségi, biztonsági és szakmai szabályok, építési előírások betartására, továbbá az általa készített építészeti-műszaki tervek szakszerűségére terjed ki. A nagyobb beruházások során a tervező az társtervezők munkáját összehangolja, és az általuk szolgáltatott munkarészeket egyezteti. A hatályos jogszabályok szerint a tervezőnek nyilatkoznia kell továbbá, hogy egyeztetett-e a szakhatóságokkal és az érintett közműszolgáltatókkal, és ha igen, mi volt az egyeztetés tartalma.

 

Ha a tervező által elkészített dokumentáció szakszerűtlen, továbbá, ha a tervező az engedélyezés tárgyát képező tervezési tevékenységre előírt jogosultsággal nem rendelkezik, az építésügyi hatóság e tényt bejelenti a tervezői jogosultságról névjegyzéket vezető szervnél, amely a tervezőt a szakma gyakorlásával kapcsolatos jogszabályok megsértése esetén szankciókkal sújthatja.

 

A tervező megbízás alapján tervezői művezetést is végezhet, azaz közreműködhet az építészeti-műszaki terveknek megfelelő kivitelezésben, valamint elősegítheti a kivitelezés során a tervekkel kapcsolatban felmerült szakkérdések megoldását.

 

Fontos tudni, hogy a tervezőnek az általa készített építészeti-műszaki terveket, iratokat és számításokat, a tervezői nyilatkozatot, tervellenőrzési tevékenységnél a tervellenőri nyilatkozatot alá kell írnia, és ezzel azonos helyen fel kell tüntetnie szakképesítését, értesítési címét, valamint a tervezői névjegyzékben szereplő nyilvántartási számát. Érdemes tudni azt is, hogy a tervezőnek az általa készített építészeti-műszaki terveket a megbízónak történő átadástól számított legalább 10 évig meg kell őriznie, és azokról évenkénti nyilvántartást kell vezetnie.

 

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/