Barion Pixel Egészségipar - Egészségügy - Kisvállalkozás - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

Kedves Feri! A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kisvállalkozás-fejlesztési Kollégiuma tagjai vagyunk. Innen is az alapismeretség.
Tisztelettel köszönöm is neked, hogy a KKVHÁZ tevékenységét tagságoddal ismered el.

A veled készülő interjúban, szeretnék megjeleníteni egy kettősséget. Téged az egészségügyhöz és a kisvállalkozói világhoz egyformán erős kötelékek kötnek.
Kezdjük talán a kisvállalkozások világával. Hogy látod, ha csak 3 dolgot intézhetnél el ennek a szektornak az érdekében, mi lenne az a három? Ja és kivel intéznéd? (ebben is szabad kezet adunk neked)

Megtisztelő számomra, hogy  – közös MKIK KKVK-s tagságunk okán  –  engem kérsz fel válaszadásra,  olyan nagyszerű, ugyanakkor megválaszolhatatlannak tűnő kérdések felvetésével, amelyekre – ebben a kaotikus helyzetben – megítélésem szerint egyedül a Jóisten képes.
A “maradj otthon” világában a III. 11.-i vészhelyzet kihirdetése után nekem maximum csak vágyaim lehetnek, intézkedési lehetőségei kizárólag a Kormánynak vannak, tehát a  kérdésedben felvetett 3 dolog elintézése is szorosan a Kormány intézkedéseihez kapcsolódnak.
Ezért a javaslatom mind a kisvállalkozóknak, mind speciálisan az egészségiparban dolgozó társaiknak, hogy

 – politikai hovatartozástól függetlenül fogadják el  a Kormány ebben a vészhelyzetben tett gazdasági intézkedéseit.
 –  figyeljék mind az MKIK, mind a PMKIK ebben a témában közzé tett hírleveleit, ahol is megtalálhatóak azok a kérdőívek, melyek kitöltésével hathatós segítséget tudnak adni az intézkedések meghozatalához.
– a “maradj otthon” keretében intenzíven foglalkozzanak a víruskrízis utáni helyzettel, építő jellegű javaslataikkal keressék meg az MKIK KKVK vezetőit, hogy a vészhelyzet elmúltával,  közös erővel építsük fel újra a gazdaságot.

A másik fele a közjóért aggódásodnak az egészségügy világa. Ez a kérdés drámaian ránk szakadt, március 11-én délután, amikor országos vészhelyzetet hirdetett a kormány. Szerintem sokan keresnek meg téged, mint a PMKIK-nak az egészségüggyel, élelmiszergyártással és egyéb személyi szolgáltatásokkal foglalkozó szakmai csoportjának a fejét. Mi a leggyakoribb felvetés? A te területedről mit tudsz tanácsolni a nyugtalan vállalkozóknak?

III. 11 óta valóban nagyon sokan keresnek meg különböző problémáikkal.
Őszintén szólva ezekből a megkeresésekből én elsősorban nem a  “közjóért” aggódás gondolatait szűröm le, hanem sokkal inkább az egyéni problémák megoldására tett intézkedéseket várják tőlem.

Bárcsak meg tudnám oldani a problémákat!

A napokban  pl. egy fodrász hölgy keresett meg, a bérleti szerződését küldte el nekem áttanulmányozásra. Módosítást szeretne elérni, hiszen nem dolgozik, de a bérleti díjat változatlanul fizetnie kell.
Ez csak egy apró példa, de rávilágít arra, milyen szerteágazó gondokkal küzd az egészségügyi ipar.
Az egészségügyi kisvállalkozók elsősorban szolgáltatnak, pontosabban szívesen szolgáltatnának, ha erre lenne valamilyen lehetőségük.
A fogorvosok  – a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében  – csak a legsürgősebb ellátást végezhetik, ergo a kiszolgáló háttérmunka, vagyis a fogtechnikai gyártás teljesen leállt.
A fodrászoknál nem teljesen egyértelmű a helyzet, mivel egyéni belátásukra bízott, hogy bezárják a szalont, avagy sem. A jelen helyzetben a nyitva maradó üzletekben sincs nagy élet, alig van valaki, aki igénybe veszi a szolgáltatást.

Apropó egészségügy. 1996 óta egészségügyi berendezések gyártásával foglalkozol. Mi a vezérterméketek manapság és milyen pozíciót foglaltok el a mikro piacotokon?

Bár úgy ítélem meg, hogy a személyemre, illetve a vállalkozásomra vonatkozó kérdés különösebb érdeklődésre nem tart számot, mindettől függetlenül köszönöm az érdeklődést.
Az “egészségügyi berendezések gyártása” fogorvosi rendelő,- valamint a hozzá tartozó fogtechnikai laboratórium  üzemeltetését jelenti. Ezen kívül OKJ- kereteiben fogtechnikusokat, illetve fogászati asszisztenseket is képzünk, országos vizsgaközpontként is működünk.
Az egészségiparra talán azért van rálátásom, mert egészségügyi vezető auditorként ténykedem a CECERTISO nevű minősítő intézetnél, épp ezért mertem elvállalni az MKIK KKVK Egészségügyi Szekció vezetését is.

Te sem vagy már egészen fiatalember. Kérlek, mesélj a családodról, arról, hogy a generációváltás nálatok hogy is lesz majd?
Meg arról is, hogy idős szakemberként, hogyan tekintesz arra a vírusra, ami mintha az idősek nyugalmát szeretné elvenni?

Az MKIK mentor programjában – hivatalos  mentoráltként veszek részt, mely szerint – bármilyen fiatal vagyok még mindig – józanésszel belátva átadom a cég vezetését a családomnak. Erre a – mentorprogram keretében 5 évem van – remélem a feleségem és 3 fiam ragyogóan alkalmasak lesznek a szerteágazó feladatok elvégzésére.
Ehhez szakmailag Ádám fiam áll legközelebb, hiszen  – bár ő  Magyarországon olyan mértékben befutott énekes színész, olyannyira ismeri az országban mindenki, hogy engem mindenhol csak Solti Ádám apjaként ismernek,  – ő végtére is egy kiváló fogtechnikus is pluszban, szóval a szakmai vezetés már most biztosított cégen belül.
Dr. Noszkay Erzsébet professzor asszony   irányításával működik a mentorprogram, alkalomadtán szívesen beszámolok az eredményekről.

Most azonban a legfontosabb, hogy a Jóisten segítségével legyünk túl a járványon, az élet minél hamarabb zökkenjen vissza az eredeti kerékvágásba, ezzel a reménnyel üdvözöl Téged nagyon sok szeretettel Solti Ferenc

Köszönjük az interjút!

 

About Post Author