News & Blog

Csokival a betegség ellen

Más kutatók szerint fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében.

A kakaóbab szárítása, pörkölése és őrlése után keletkező masszából préseléssel választják szét a kakaóvajat és a kakaóport. Ezen összetevők és a hozzáadott tej, cukor, magvak és gyümölcsök aránya szabja meg a csoki jellegét. Csokoládé sokféle ízben, formában kapható. Lehet például kávéőrleménnyel ízesített, táblás vagy üreges, dúsításukhoz általában mogyorót, mandulát, aszalt gyümölcsöt, töltelékként pedig ízesített krémeket, nugátot használnak.

Hosszú időn át nem csak élvezeti értéke miatt szerették, hanem orvosságként is számon tartották a csokit. Elsősorban legyengült, idegileg kimerült betegek kezelésére használták. A lesoványodott betegek felhizlalása mellett a vese és a gyomor-bélrendszer működésének javítása érdekében is előszeretettel alkalmazták a doktorok.

A klimax, vagyis a menstruáció végleges megszűnése után bizonyos esetekben a nők fokozott csokoládééhségről számolnak be. Ennek hátterében a stresszre visszavezethető magnéziumhiányt vélik felfedezni az orvosok. A csokoládé ebben az esetben gazdag magnéziumforrásként képes helyreállítani az emberi szervezet megbomlott egyensúlyát.

Az is kiderült, hogy a kakaóbabban, tehát a csokoládéban is kimutathatók a flavonoidnak nevezett védőanyagok, amelyek ellenállóbbá teszik az emberi szervezetet számos betegséggel – köztük a daganatos elváltozásokkal – szemben.

Szakemberek szerint az is tévhit, hogy fogyókúrázónak tilos a csokoládé. Az eredményes diéta lényege nem bizonyos ételfajták mellőzése, hanem a kiegyensúlyozott étrend. A testsúly megtartásához és csökkentéséhez a mértékkel fogyasztott, kis mennyiségű csoki (napi 30 gramm) akár előnyös is lehet, hiszen jelentős kalóriabevitel nélkül javítja a fogyókúrázó közérzetét. (A csokoládé energiaértéke átlagosan 575 kcal/100 g.)

Csokival kapcsolatos kérdések leggyakrabban a gyermekek étkezését taglalva merülnek fel. A szakemberek szerint mértékletes fogyasztása az egészséges és kiegyensúlyozottan fejlődő, továbbá rendszeresen mozgó gyermekeknél semmiféle kárt nem okoz. Fogsorukat pedig alapos fogmosással megvédhetik.

(A cikk szó szerinti átvétel)

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/