News & Blog

Csapatépítés kkv-k esetén

A cél, hogy a csapat tagjai a csapatépítő program által eredményesebben tudjanak együtt dolgozni, ezzel növelve a szervezet teljesítményét.
A csapatépítő programoknak ma már megszámlálhatatlan formája létezik. Annak eldöntésére, hogy a szervezet milyen csapatépítő programot válasszon, a szervezetek elsősorban a rendelkezésre álló keret, és a létszám alapján szoktak mérlegelni. A nagyobb szervezetekben erre a célra külön éves keretet határoznak meg, tudván, hogy a csapatépítés a teljesítményre, ezáltal a vállalati eredményekre számokban mérhető hatással van.
Egy induló kkv-nak is érdemes erre a célra bizonyos összeget szánni a költségvetéséből. Önmagában a cégen kívüli kellemes beszélgetések, egy rövid, egy napos kirándulás is sokat segíthet abban, hogy az egyének jobban megismerjék egymást, és ezáltal megértőbben, segítőkészebben tudjanak együttműködni a kollégáikkal. Igazán mérhető eredmények eléréséhez érdemes szakember segítségét kérni, és a kkv vezetőjének, aki egyben a HR vezető is, egy csapatépítésben jártas szakemberrel együtt kidolgozni olyan programot, ami túl megy az emberi oldalon, és szakmailag is erősíti a munkatársakat abban, hogy megértsék a jó csapatmunka előnyeit, és azt alkalmazni is tudják a mindennapjaikban.

A közös tervezés nagyon fontos, hisz a vezető ismeri a szervezetet, a munkatársakat, és ő tudja az elérni kívánt célokat meghatározni. Ezeken kívül a közös tervezéssel egy induló, ilyen célra még kisebb költségvetéssel rendelkező kkv esetén könnyebb megtalálni azokat a helyszíneket, eszközöket, amikre pénzügyileg lehetőség van. Nem feltétlenül a luxus körülmények építik a csapatot, remek ötletekkel, közelebbi helyszínnel, egy közös főzéssel sokat lehet a felmerülő költségeken csökkenteni. Ami fontos, hogy maga a program szakmai legyen, meghatározott célok alapján készüljön, és persze, hogy elérje a célját. Azt, hogy a program elérte-e a célját, részben a program végén, a résztvevők megkérdezésével, majd a későbbiekben a vállalat működését megfigyelve lehet és kell is mérni.
Egy induló vállalatnál különösen fontosnak tartom a minél előbbi csapatépítést, mert egyrészt egy ilyen program által az új dolgozók ismerkedésére szánt időt jelentősen le lehet csökkenteni, ezáltal például hamarabb tudnak a munkájukra koncentrálni, másrészt pedig, már a kezdeteknél világossá válik a munkatársak számára, hogy hogyan lehet, kell, érdemes csapatban dolgozni, és ezáltal milyen eredményeket érhetnek el mind vállalati, mind egyéni területen.

Ahhoz, hogy a csapat hosszabb távon is eredményesen tudjon működni, mindenképp szükség van annak folyamatos építésére. Nagyobb, szervezett, irányított program többnyire évente egyszer, kétszer szükséges, kisebb, akár maga a vezető által is megszervezhető, nem feltétlen a szakmai, inkább az emberi oldalt erősítő programot ennél többször javaslok, figyelembe véve a munkatársak szabadidejét. Tapasztalataim azt mutatják, hogy amennyiben egy vállalat úgy dönt, hogy az első alkalomra megteremti a szükséges pénzügyi eszközöket, a későbbiekben maguk az eredmények úgymond megtermelik a folyamatos ismétlés lehetőségét.

Kovács Ágnes HR tanácsadó
Szolnok, 2015. február 19.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/