News & Blog

Biztonsági megoldások a KKV szektornak

A megváltozott biztonsági környezetet semmi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy az Európára leselkedő bevándorlási hullám jelentősen megváltoztatta hazánk biztonságtudatos létét. Ez jelentős veszélyt jelent Magyarországnak, különösen azon területeken ahol nem kellő figyelmet fordítanak a biztonság területén. Ez lehet olyan tömegrendezvények ahol nem csak a kulturált szórakozás a fő cél hanem például a politika vagy akár a sport. De nem beszélve a többi területekről sem mint például a kereskedelem, logisztika, szállítmányozás.

22 éve foglalkozom biztonsági kérdésekkel,feladatokkal. Ezalatt az idő alatt jelentősen megváltozott az emberekben a biztonság fogalma. Amire annak idején csak legyintettünk, „hogy jó lesz, így ezzel nem kell foglalkozni, mert az autó ablakát letekerve hagyhatjuk az utcán senki sem nyúl bele” azt ma már kettős védelmi rendszerrel kell ellátni. Vagy egy rendezvényt megcsinálhattunk úgy, hogy semmilyen biztonsági tervet nem kellett elkészíteni és betartatni, azt a mai világban bizony komoly jogszabály határozza meg. De ez még mindig nagyon kevés, mert nem csak elkészíteni kell, hanem valóban be is kell tartani.

Nagyon sok mindenben kell változtatni, többek között a cégvezetők biztonságtudatos gondolkodásukon. Tapasztalataim alapján, amíg nem következik be a baj addig még mindig csak a legyintés van, és nem foglalkoznak vele. Tudom, hogy a biztonság kérdése egy rendezvényen elég költséges, de csak abban kell belegondolni, hogy ha megsérül egy vendég vagy bekövetkezik a legrosszabb a haláleset, és azért mert gondatlan volt a rendezvény főszervezője. Mi éri meg?

Vagy egy logisztikában, szállítmányozásban ahol rengeteg árú cserél gazdát és míg eljut a gyártótól a fogyasztóig a termék addig nagyon nagy szervezettséget igényel, hogy ezek a dolgok hiánytalanul sérülésmentesen megérkezzen. Nem beszélve arról, hogy az ellátási láncba belekerülhet olyan termék is ami nem oda való. És bizony a tulajdonosok elveszíthetik ez miatt az egész vállalkozásukat, pénzüket.

Jelen pillanatban Magyarországon nincs megfelelő a mai kornak megfelelő szakmai képzés. 2005. évi jogszabály alapján képzik a vagyonőröket, amit ha jól számolom 14 évvel ezelőtti. Nagyon kevés ismerettel rendelkeznek, és a megbízók pedig joggal várják el, hogy képzett szakembereket szeretnének kapni akik, vigyáznak a vagyonukra a vállalkozásukra. Azt gondolom, hogy ez felelőtlen dolog, ezen javítani kell, és lehet is.

De térjünk vissza egy kicsit a rendezvényekre.

Nagyon sok fesztiválon voltam. Látogatóként, meghívott vendégként, és nem utolsó sorban sok rendezvény biztonságáért voltam felelős, és vagyok is. Az a tapasztalatom, hogy ha megnöveljük a rendezvény szervezőknek a biztonságtudatosság felelősségét majd egy olyan összhangot alakítunk ki a vagyonvédelmi szakma között, akkor sokkal jobb és biztonságosabb rendezvényeket szervezhetnek. Ezzel akár jelentősen csökkenthetjük a veszteségeket is. Mire gondolok; Több látogató lesz. Ezt az információt az oda látogató vendégektől tudom, hogy azt várják el, hogy biztonságban legyenek és kulturáltan tudjanak szórakozni. Még mindig vannak olyan szervezők, akik ezt nem értik meg és sajnos a tapasztalataim alapján ez az önkormányzati rendezvényeken jelenik meg. Az 1000 fő látogató fölötti rendezvényen polgárőrök látják el a biztonsági feladatokat. NINCS RÁ PÉNZ!!!! Ők is meg tudják csinálni, és még sorolhatnám a kifogásokat, pedig a 23/2011 rendelet egyértelműen írja le.

Leírnék egy esetet, de többet is írhatnék, ami a szervezés szégyene is lehetne.

A községben egész nap gasztronómiai rendezvény volt és este nagykoncert a Republic játszott. Ami már zenés táncos eseménynek minősült. Több mint hatezren jelentek meg. Természetesen a polgárőrség látta el a biztonsági feladatot teljesen szakszerűtlenül és szervezetlenül. Én addig nem szóltam a polgármester úrnak, akit jól ismertem, amíg nem kezdődött el a koncert. Ezek után csak annyit kérdeztem tőle, hogy szerinte kik azok, akik nem jelentek meg a koncerten? Nem értette a kérdést. Akkor én mást mondtam neki. Azonnal kezdjen el intézkedni és a körzeti rendőrparancsnokot utasítsa, hogy járják körbe a községet, mert nagyon sok betörés lesz a környéken. Hiszen a polgárőrök és mindenki a koncerten van. Csak az a csoport, nincs, akiket jól ismer mindenki, hogy akik nem a becsületességről híresek. Sajnos a gyanúm beigazolódott és kilenc házba sikerült betörni, de elkapták őket. A biztonsági vállalkozásnak az a feladata, hogy a rendezvény területén ne történjen baj. A polgárőrségnek pedig az a feladata, hogy a község vagy város biztonságára figyeljen.Ez a biztonságtudatosság alapja, hogy látjuk előre az esetleges cselekményeket és megtervezzük az erre vonatkozó védelmet és úgy cselekszünk.

Ezeken a problémákon szeretnénk változtatni és erre született egy megoldási javaslatom és annak örülök, hogy szakmai körökben megértették azt, amit javasoltam.

Elindult egy közös együttgondolkodás a Személy- vagyonvédelmi és Magánnyomozói szakmai kamara és a Magyar fesztiválszövetség között ahol megalakítottuk a biztonsági tagozatot. Ezen belül pedig felmérnénk a szervezők gondjait problémáit segítenénk szakmai javaslatokkal, hogy mire kell ügyelni, majd ősszegezve a szövetséggel és a kamarával együtt megszólítanánk a kormányt ezeknek a megoldásoknak a segítségére. Többek között a rendezvények hatékony biztonság tételére valamint szakmai oktatások kidolgozására, hogy több felkészült megfelelően kiképzett szakember dolgozhasson rendezvények biztonsági feladataikon. Valamint enyhíteni szeretnénk azokon a költségeken, amit a biztonságra kell költeni a szervezőknek. Mert jelen pillanatban nehezen tudják a költségvetésükbe beleépíteni a biztonságra szánt összeget.  

További írásaimban más területekről, mint például a kereskedelem veszélyeiről vagy az üzleti hírszerzésről vagy akár lehallgatás védelemről szeretnék írni és a jövő védelmi rendszeréről az árnyékolás technikáról is, mert már megjelent a nanó technológiai és fúziós információszerzés, ami a kor legveszélyesebb veszélyforrása.

image007

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023