News & Blog

Ha a szerződő partnere nem teljesít, akkor az első reakció, hogy felkeresi ügyvédjét, aki a szerződés utolsó oldalát olvassa el és megnézi, hogy melyik bíróság jár el az ügyben. Jobbik esetben van kikötött bíróság, de az élet sok érdekes dolgot produkál, és gyakran vagy nincs, vagy olyan kikötéssel találkozunk, hogy az egyik fél által, tetszése szerint a vita keletkezése után megnevezett bíróság jár el. Ez nagyfokú bizonytalanságot eredményez.

Azt sem tudjuk, hol lesz a tárgyalás, sőt egy külföldivel kötött szerződés során azt sem hogy milyen jog alapján dől el, hogy igazunk van vagy sem. A bíróság választása egy üzleti döntés. Nem mindegy, hogy a bíróság milyen távolságra fekszik tőlünk, mert a bírósági eljárás egy beruházás, ahol ugyanúgy kell mérlegelni a befektetés és hozam viszonyát, mint bármilyen más üzleti döntésnél. A per indítás költségekkel jár és általában előre kell finanszírozni az eljárási díjat, a jogi képviselő költségét, ha szakkérdés merül fel a szakértő díját, ha idegen nyelvű okiratok szerepelnek az ügyben, akkor a fordítás költségét, ha külföldi tanúk tanúvallomása válik szükségessé, akkor a tanú megjelenésével együtt járó költségeket, nem is szólva arról a ráfordításról, amelyet a cég menedzsmentje fejt ki a pernyertesség érdekében. Azt is be kell kalkulálni, hogy pervesztesség esetén a másik fél ugyanezen költségeit is nekünk kell megfizetni.

Az eljárás attól függően, hogy rendes vagy Választottbíróság jár el különböző várható  költségstruktúrával rendelkezik. A rendes bíróság Magyarországon és külföldön is többfokozatú, és az első fokú bíróság döntése után jogorvoslati kérelemmel fordulhatunk a másodfokú és ezt követően a legfelsőbb/fellebbviteli bírósághoz, amely azzal jár, hogy minden esetben a jogorvoslattal élő fél – Magyarországon – a perérték 6%-át de legfeljebb 900.000,- Ft illetéket köteles megfizetni, hacsak az illeték megfizetése alól a bíróság nem mentesíti anyagi helyzetére tekintettel. A rendes bírósági eljárás során arra is lehetőség van, hogy az első vagy másodfokú bíróságot új eljárásra utasítja a fellebbviteli bíróság, ami az eljárás további elhúzódásával járhat. És minden egyes eljárási fokon ugyanúgy felmerülnek az ügyvédi költségek. A rendes bírósági eljárás akár évekig eltarthat, ami azzal a következménnyel járhat, hogy amire a pénzünkhöz jutunk, addigra az adós vállalkozás már nem is létezik és felszámolás alá kerül. Ezért célszerű a jogvita rendezésnek egy hatékonyabb módját választani. Erre kínál lehetőséget többek között a választott bíráskodás, amely a perértéktől függően ugyan többe kerülhet a magasabb összegű eljárási díjak miatt, viszont hatékony, gyors és egyfokú eljárás, és végrehajtható ítélettel zárul, amelyet ugyanúgy végre lehet hajtani, mint a rendes bíróság ítéletét. Ugyanakkor azt az előnyt is kínálja, hogy a felek maguk választhatják bíráikat így speciális kérdésekben szakismerettel rendelkező személyt választhatnak. További előnye a választottbíráskodásnak hogy titkos az eljárás, így üzleti információk nem szivároghatnak ki.

Ha Önben most az vetődik fel, hogy éppen van egy vitája és jó lenne, ha a Választottbíróság járna el, akkor sajnos előállhat az a helyzet, hogy ez csak egy következő üzletnél jön számításba, mert a Választottbíróság csak külön kikötés esetén rendelkezik felhatalmazással arra, hogy a jogvitát lefolytassa.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/