News & Blog

Biokultúránk fehéren feketén

Az elmúlt hetekben néhány olyan szakcikket olvastam a kkvhaz.hu honlapon, mely a magyar agrártermelés helyzetével ezen belül is az ökológiai gazdálkodással foglalkozik. Ez indított arra, hogy kifejtsem véleményemet, s közreadjam tapasztalataimat.
13 évig voltam piaccsarnok vezető, s azt tapasztaltam, hogy a termelők jelentős része nem fordított kellő figyelmet a kemikáliák használatára, csak arra, hogy külsőre tetszetős zöldség- és gyümölcsféléket termeljen minél nagyobb mennyiségben. Nem számított sem a környezetvédelem, sem az, hogy szermaradványoktól mentes egészséges termékeket termeljenek. Természetesen a szakhatóságok rendszeres termékvizsgálatával igyekeztünk ezt a tendenciát visszaszorítani, kizárni.
Elkezdtem annak érdekében dolgozni, hogy a termelők minél szélesebb köre megismerhesse a bio termesztést. 2001-ben pályázati forrásból a piacon árusító termelők részére biogazda tanfolyamot szerveztünk, melyen 24 fő vizsgázott eredményesen. Legfontosabb célnak azt tartottuk ezzel a tanfolyammal, ha nem is lesz többségükből biotermelő, de környezettudatosan, szermaradványoktól mentes egészséges termékeket állítsanak elő. A tanfolyamot végzetteknek is köszönhető, hogy a következő évben is volt igény újabb termelők részéről a biogazda tanfolyam elvégzésére. 2002-ben 22 fő tett eredményes vizsgát. Úgy gondolom, de a tapasztalatok is azt igazolják, hogy lehet és folyamatosan szükség is lenne az egészséges életmódhoz szükséges mezőgazdasági termékek előállítását ilyen módon is segíteni. Ahhoz, hogy a vásárlókban is felkelthessük az igényt a biotermékek iránt meg kellett teremteni a biotermékek árusításának feltételeit, mely eddig nem volt a piacon. Pályázati forrásból két kis faházat készíttettünk, s ezekből csak tanúsítvánnyal rendelkező biotermékeket lehetett árusítani. Mind a mai napig rendszeres a biotermékek árusítása a piacon. Fontos, hogy családi ökogazdálkodóktól származó zöldség és gyümölcs vásárlására van lehetőség.
Fentieket azért írtam le ilyen részletesen – mely csak kis szelete a mezőgazdaságban szerzett tapasztalataimnak –, mert meggyőződésem, hogy a jelenkor hazai ökológiai termesztésben, a családi gazdálkodásban az jelentene előrelépést és hozna jelentős fejlődést, ha lehetőleg minden megyében lenne egy ökocentrum. Milyennek látom a jelen helyzetet?

– Nem hogy növekedne, de csökken a biotermőterület, a biogazdálkodók száma, a családi gazdaságok száma,

– Folyamatosan csökken az állattenyésztés volumene,

– Nem elég szervezett a szaporító anyag termelés és ugyan ez vonatkozik a termék értékelésre is, melynek hatásaként pl.: a hazai ökotermékek nem tudnak bekerülni a nagy áruházláncokba,

– Minden termelő maga szervezi az értékesítést, nincsenek logisztikai központok, ahonnan egy-egy nagyobb területről lehetne az értékesítést bonyolítani,

– Nagyon kevés a pályázat útján nyerhető fejlesztési erőforrás.

Arra kellene összpontosítani az anyagi erőforrásokat, hogy a családi gazdálkodókhoz, ökotermelőkhöz közel kerülő ökocentrumokat hozzanak létre, mely többek között fel tudná vállalni a termeltetés koordinálását, a termelés segítését akár tárgyi eszközökkel is, szervezné és végezné a termékek piacra juttatását, végezné a szakmai továbbképzést, tapasztalat cserelehetőséget biztosítana, s nem utolsó sorban minta gazdaságként is működne.

Nyíregyháza 2011.12.06.

Fehér József
Nyugalmazott piac-ágazatvezető
Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület
Ellenőrző Bizottsága Elnöke

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/