News & Blog

A versenyképesség megőrzésének új neve van. – Digitalizáció

Hallgassa meg az elnökség gondolatait és kapcsolódjon!

Rendkívül erős csapattal indul a Digitalizációt Támogató Bizottság. A céljuk nem kevesebb mint a hazai KKV szektor hatékony érzékenyítése, felvilágosítása
hogy meggyorsítsuk az átállást, és Magyarország versenyképes maradjon.
Az új csapat munkába állása, csak napokban mérhető. Már programjuk van, szinte első hívásra melléjük állt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára Fábián Gergely, aki a kormányban az iparpolitikáért és technológiáért felelős.
A kerekasztal megbeszélés célja a bemutatkozás, a célok felvázolása és gondolatébresztés volt. A megbeszélést Szép Károly doktorandusz, kutatási és innovációs menedzser (Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola, Pannon Egyetem) lendületes eleganciával vezette.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Dr. Halász Rita: a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke, a DigitalTech EDIH tanácsadója
a KKVHÁZ Digitalizációt Támogató Bizottság elnöke
Angyal Ivett: az EIT Digital szakértő munkatársa
Szépvölgyi Ákos: a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezetője
Kalocsai Kornél: a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke
Gulyás József: a KKVHÁZ elnöke

A kerekasztal beszélgetés vezérgondolatai hívó szavai:

Dr. Halász Rita elnök, jogász-közgazdász, tanácsadó. 13 évet töltött közigazgatási, adóügyi szakterületen, ebből 7 évet felsővezetői (jogi főigazgatói és miniszteri biztosi) tanácsadóként. Szervezetfejlesztéssel, projektmenedzsmenttel és stratégiai tervezéssel 2016-2018 között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Stratégiai Megújulási Program szakértői csapatának tagjaként foglalkozott. A szakmai csoport tagjaként ismerkedett meg a blockchain technológiával és lett alapító tagja, jelenleg pedig alelnöke a Blockchain Magyarország Egyesületnek, amely alapító tagja a magyar Blockchain Koalíciónak. Az Egyesület keretein belül részt vett és vesz a blockchain ökoszisztémát érintő, és a magyar kormányzat részére készített szabályozási koncepció megalkotásában. Tanácsadója a DigitalTech EDIH európai uniós szervezetnek.  Érdeklődési területe a blockchain technológia ipari felhasználása és a digitális üzletfejlesztés.

Fő üzenet: A Bizottság legfontosabb feladatának tartja, hogy hidat képezzen a vállalkozások és

a szakértők, illetve az innovációs környezet szereplői között, elérhetővé téve számukra a digitális fejlődéshez szükséges szakmai tudást. Fontos, hogy kialakuljon a vállalkozásokban a motiváció, hogy hogyan működhetnének jobban és legyenek nyitottak az együttműködésre. Látni kell, hogy a versenyképesség, illetve a fenntartható növekedés záloga az elkövetkezendő 3-5-10 évben a digitalizáció. Nem tudunk olyan területet, amit digitalizációval ne lehetne hatékonyabbá tenni.

Angyal Ivett alelnök, a Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd Londonban és Párizsban folytatta tanulmányait. Több, mint 10 év szakmai, és közel 5 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik a startup vállalkozások/ökoszisztéma területén. Jelenleg az EIT Digital magyarországi szervezetének szakértő munkatársa, az európai innovációs központok, az EDIH-ek operatív vezetéséért felel: a spanyol, a finn, a svéd, a holland és a magyar EDIH-ek vezetése tartozik a hatáskörébe.

Fő üzenet: Az EDIH-ek felállításával az EU célja – az országok közötti tudástranszfer lehetőségének megteremtése mellett -, hogy erős helyi ökoszisztémák kerüljenek kialakításra, amelyben elérhető az innovációhoz/digitális fejlődéshez szükséges tudás a KKV-k számára, a versenyképesség fokozása és megtartása érdekében, hozzájárulva ezzel adott ország globális piaci helyzetének megerősítéséhez.

Szép Károly alelnök, terület és településfejlesztő geográfus (2007) településüzemeltető szakember, projektfejlesztő, innovációs szakértő, kutatási és innovációs menedzser, PhD hallgató (Pannon Egyetem). Kutatási témája az innováció akadályainak elemzése és azok lebontása. Meghívott egyetemi előadó, az Ifjúsági Vállalkozásfejlesztési Stratégia (2009) megalkotója. 2010 és 2013 között a Fiatal Vállalkozók Szövetségének Zala megyei elnöke, a Városfejlesztési és Stratégiai Bizottság elnöke. Részt vett a Kutatási és Innovációs Menedzserek Egyesületének 2020-as megalapításában. Szakma tapasztalatait városfejlesztés területén, valamint az FKF Nonpforit Zrt. Hulladékbegyűjtési és szállítási igazgatójaként és innovációs csoportvezetőként szerezte meg 2012-2019 között. Ezt követően három évig az NKFIH elnöki tanácsadója, jelenleg pedig a DKF Kft. szakértőjeként dolgozik.

Fő üzenet: A DTT Bizottság megalakulásával arca lett a változásnak és a változás támogatásának, amely a DigitalTECH EDIH által biztosított környezettel/háttérrel segítő kezet nyújt a magyar cégeknek. Ezzel a háttérrel és komplex tudással tudjuk támogatni a változás és fejlődés útjára lépő KKV-kat, hogy a digitalizációval letegyék az innováció egyik soron következő építőkövének elemét.

Dr. Szépvölgyi Ákos alelnök, 2000-ben szerzett terület- és településfejlesztő geográfus diplomát majd 2007-ben szerezte meg doktori (PhD) fokozatát az innováció térformáló hatása témakörében.

2000 és 2008 között tudományos kutatóként dolgozott. 2008 óta a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője, illetve a Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatója. Fő szakterülete az értéknövelő innováció menedzsment és üzletfejlesztési szolgáltatások, valamint az együttműködés fejlesztés, a vállalkozások fejlődésének minden szakaszában. A vállalkozások digitális fejlesztése tíz éve része szakmai tevékenységének, elsősorban az e-egészségügy, zöld gazdaság, élelmiszeripari digitalizáció és a digitális és zöld átállás területén rendelkezik jelentős tapasztalattal. Kapcsolódó szakmai tevékenységét elsősorban nemzetközi környezetben végzi, 2010. óta több mint 20 projektben (Horizon, Cosme, Interreg) vett részt koordinátorként, projektvezetőként.

Fő üzenet: A magyar vállalatok többsége, külföldre kizárólag, mint piac/piaci lehetőség tekint.

A mozgástér azonban, ettől sokkal szélesebb, hiszen nemcsak piac, hanem együttműködési (fejlesztési, előrelépési) lehetőségek számos formája is. A Bizottság kiemelt feladatának tekinti, ezen együttműködések elérhetővé tételét a magyar vállalatok számára.

dr. Halász Rita

Digitalizációt Támogató Bizottság
elnök

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/