News & Blog

A védjegyek átruházásáról

A védjegyoltalom olyan jogi oltalmat jelent, amelynek jogosultja kizárólagos jogokkal rendelkezik a védjegy felett. A kizárólagosság azt jelenti, hogy a megjelölést csak a jogosult használhatja gazdasági tevékenysége során, és kizárólag ő adhat engedélyt arra, hogy azt más felhasználja (felhasználási, azaz licencia szerződéssel). A védjegyoltalom a jogosult és a fogyasztók érdekeit egyaránt szolgálja: védelmet nyújt attól, hogy a gazdasági verseny más szereplői egy jó hírnevű, magas reputációjú védjegy jogosulatlan használatával versenyelőnyhöz jussanak, illetve a fogyasztókat megtévesszék.

 

A védjegyoltalomhoz kapcsolódó jogok vagyoni természetűek. Ez azt jelenti, hogy ezek a jogok adásvételi szerződéssel egy másik cégre vagy magánszemélyre szabadon átruházhatók, megterhelhetők, vagy jogutódlás (pl. egy cég átalakulása) esetén átszállhatnak, így a vagyoni forgalomban értékkel bíró “dologként” funkcionálhatnak. A szabad átruházás lehetőségét mind a magyar jog, mind a vonatkozó nemzetközi és uniós jogszabályok rögzítik. A védjegyek szabad átruházásának, adásvételének van egy fontos korlátja is: az nem eredményezheti a fogyasztók megtévesztését a védjegy által megjelölt termékeket illetően.

 

A magyar bírói gyakorlat szerint védjegyek apportálására is lehetőség van. A védjegyek átruházásának speciális eseteként foghatjuk fel azt, amikor egy már meglévő, bejegyzett (lajstromozott) védjegyet cégalapításkor apportként az új cég rendelkezésére bocsátanak. Ilyenkor a védjegy “tulajdonjoga” az új céget illeti meg az átruházást követően.

 

Az alábbiakban a védjegy adásvételi szerződéssel történő átruházásának folyamatáról lesz szó.

 

A védjegy átruházására irányuló szerződést írásba kell foglalni, és abban meg kell határozni a szerződésben résztvevő feleket, a vételárat, az átruházni kívánt védjegyet, a védjegy részletes adatainak feltüntetésével (ideértve pl. a védjegy lajstromszámát, a bejelentés napját, az áruosztályoknak a feltüntetését).

 

A védjegy átruházásához az erre irányuló szerződésen kívül szükséges az is, hogy a jogutódlást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejelentsék, a hivatal a jogutódlást tudomásul vegye és a védjegylajstromba bejegyezze. A védjegylajstromot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vezeti, és azt a törvény értelmében bárki megtekintheti. A védjegylajstrom közhiteles nyilvántartás, ami azt jelenti, hogy védjeggyel kapcsolatos jogra – ha az nem volt a lajstromba bejegyezve – jóhiszemű és ellenérték fejében szerző harmadik személlyel szemben nem lehet hivatkozni. A védjegylajstromba történő bejegyzés tehát a vevőnek feltétlen érdeke.

 

A védjegy átruházásának tudomásulvételét és az átruházás tényének a védjegylajstromba történő bejegyzését a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál írásban kell kérni, és a kérelemhez mellékelni kell az átruházásról szóló szerződést is. A kérelem előterjesztésének illetéke 15.000,-Ft. Az eljárás Irodánk tapasztalatai szerint a kérelem benyújtásától számított egy hónapon belül lezajlik.

 

BALÁZS & HOLLÓ Law Firm
H-1066 Budapest, Teréz krt. 46. MARK CENTER
Phone / Fax: + 361 302 5697; + 361 302 7938
E-mail: office@balazshollo.hu * Web: www.balazshollo.hu

Co-ordinates: 47.507983,19.059026

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/