Zentai Gábor Eötvös díjas TOP menedzser a M.I.C.E program alapítvány társelnöke volt a beszélgetőpartnerünk.
Az interjú annak apropójából jött létre, hogy keressük az együttműködés lehetőségét a M.I.C.E. és a KKVHÁZ között és közösen dolgozunk az üzleti etika meghatározásán és érvényre juttatásán.
Fogadják szeretettel a gondolatait.

Milyen a jó vezető? Mi a siker titka?

Zentai Gábor elmondta, hogy az egészséges magabiztosság fontos ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen. Sok dologhoz kell egyszerre értenie egy vezetőnek és képesnek kell lennie ezeket a tudásokat jól összehangolni.
Kiemelte, a vállalat vezetésnek az a művészete, hogy a dolgozókból kihozza a bennük rejlő tehetséget.

Etika a gazdaságban? Mit is jelent ez?

„Ne tégy olyat, amit magad sem tudnál elfogadni.” Zentai Gábor egy szemléltető példán keresztül mutatta be, hogy ki lehet használni a jogszabály adta lehetőségeket, de a határon belül érdemes maradni. Ne éljünk olyan eszközökkel, amiket mi sem néznénk el a partnerünktől.

Miért versenyképesebb a német?

Mi a németekre a precizitás, a megbízhatóság példaképekét tekintünk. Zentai Gábor a Temic Kft vezetőjeként, – ami egy 100 %-os Daimler leányvállalat -, egy 6 fős kis vállalatból egy 1100 főt foglalkoztató céget épített fel. Sok szállal kötődött a német gazdasághoz, a német szemlélethez. (Feleségét is Németországban ismerte meg)
A németek mindent, amit elkezdenek, végig ugyanazzal a lendülettel, tűzzel végeznek. Ahogy Ő mondta: „Végig játsszák a 90 percet” A meghatározott szabályok fegyelmezett betartása mellett, talán ez lehet az a plusz, ami bennük megvan.

Mások a mai fiatalok?

A M.I.C.E. programon keresztük nem csak a középiskolásokkal kerülnek kapcsolatba, hanem több száz tanárnak oktatták az etikus üzleti magatartási ismereteket szerte az országban.
Zentai Gábor üzenete a fiatalokhoz: „Akarj több lenni”
Ehhez meg kell ismertetni velük, azokat az eszközöket, amelyek elősegítik ezt. Azt a tudást, amivel rendelkeznek, merjék hasznosítani, hallassák a hangjukat, mondják el bátran a gondolataikat.

About Post Author