News & Blog

A megújuló energia, mint KKV stratégia

Versenyképesség és fenntartható üzleti működés

A BKIK-KKVHÁZ Knowledge Monday rendezvénysorozat keretében 2024. március 25-én kerekasztal beszélgetést folytattunk a kis-és középvállalatok energiahatékonyságáról. A beszélgetés két moderátora Gulyás József, a KKVHÁZ elnöke és Balázs A. Dávid volt, a BADATECH Solutions Kft. vezetője, aki a KKVHÁZ Folyamatszervezési Bizottságnak az elnöke is.

Az energiafelhasználás kulcsfontosságú kérdéssé vált a kisvállalati szektorban. A beszélgetés során a témát nem politikai oldalról közelítettük meg, mindazonáltal részletes makrogazdasági bemutatást hallhattunk szakértőinktől. Az alapokról indulva, a folyamatokat áttekintve és megértve jó megoldások keresése volt a cél.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A több mint 300 tagvállalatot számláló szövetség másfél évtizede azon dolgozik, hogy a magyar piacon a napenergiát népszerűsítsék. Ernő mindemellett sikeres vállalkozó, külkereskedő és villamosenergiaipari szakember, akinek a nevéhez számos kiemelt energetikai és napelempark projekt kapcsolódik.

Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. stratégiai fejlesztési igazgatója.

A cég törekvése, hogy közelebb hozza a cégekhez és a lakossági felhasználókhoz a megújuló energiát. Nem csak napelemmel foglalkoznak, hanem napkollektorral, hőszivattyúkkal, klímával, elektromosautó töltőkkel, valamint egyéb megújuló energiákhoz kapcsolódó eszközökkel.

John Tibor, a Dinax Kft. ügyvezetője.

A vegyipari cég vízkezelési vegyszerek gyártásával, bekeverésével foglalkozik. Gyártó üzemként érintettek minden fajta energiafelhasználásban. Az első fecskék egyikeként a napelemes beruházásukat még a világjárvány előtt befejezték.

Az alábbi cikkünk csak egy kivonat az értékes beszélgetésből, a videó a cikk alján teljes egészében megtekinthető.

A beszélgetés kezdetekor visszamentünk a 2019-es évbe, amikor mindenkinek alkalmazkodni kellett a megváltozott viszonyokhoz. A pandémia annyiban befolyásolta a cégek energiafelhasználását, hogy a home office, az otthoni munkavégzés miatt kevesebb energiát használtak bizonyos cégek, e miatt is egy kicsit csökkentek a virágpiaci árak.  Ami jelentős befolyással bírt az energiapiacra az a környező országok geopolitikai eseménysorozata. A földgáz árának a növekedésével a villamosenergia ára is emelkedett, mivel Európában a földgáz árához van kötve a villamos energia ára. A hirtelen egekbe szökő árak nagyon nagy veszteséget hoztak a hazai iparnak, melynek okán megnőtt az igény a napelemek iránt.

Az időszaknak ez volt a pozitív hozadéka, kezdte a beszélgetést Kiss Ernő. 

Egy napelemes rendszernek piaci körülmények között három-négy év a megtérülési ideje, amely bizonyos esetekben akár ennek töredéke is lehet. Egy kis- és középvállalkozásnál nem az a kérdés, hogy meg akarja-e valósítani ezeket a beruházásokat hanem, hogy mikor tudja ezt megtenni. Az utóbbi években egyre több támogatás, európai uniós programok indultak a megújuló energia használatának ösztönzéséhez. Minden vállalkozásnak kisebb energiafelhasználással nagyobb eredményeket kell elérnie.

A megnövekedett energiaárak és az árszintek bizonytalansága miatt most soha nem látott kereslet van a megújuló energiák iránt.

Arra a felvetésre, miszerint teljesen le kell-e állnunk a gázfogyasztásról Házi Ádám kifejtette: A függetlenségünket csak úgy tudjuk növelni, hogy nem tesszük ki magunkat egyetlen energia hordozónak. A gázfüggőségünket csökkenteni kell már csak azért is, mert nem vagyunk földgáz kitermelő ország, mi villamos energiatermelésben tudunk fejlődni, de abban jelentős potenciál rejlik.

Villamos energia igényünknek kevesebb mint 70 százalékát tudjuk idehaza megtermelni, de ez is úgy történik, hogy gázból állítunk elő villamos energiát.

Kiss Ernő kiemelte: A villamosenergia importunk tetemes, a földgáz alapú villamosenergia-termelés nem hatékony. Régen óriási beruházással elérték azt, hogy mára már nagyon sok házban be van vezetve a gáz csak az a szomorú, hogy sok a korszerűtlen fűtőberendezés. 2030-tól már lehetetlen lesz gáztüzeléssel az európai uniós építési szabályoknak megfelelni.

Hosszabb távon arra kell felkészülni, hogy nem tudjuk importálni majd a földgázt, a hazai termelés pedig nem fogja kielégíteni az igényt. Mindinkább törekednünk kell megújuló energiák használatára,  amely kategóriában csak mérsékelten használjuk például a geotermikus- és a szél energiát.

Arra a kérdésre, hogy hogyan induljon el egy vállalkozás, amennyiben szeretne szervezett, optimális megoldásokat találni az energiamegtakarítás terén, szakértőink tanácsa szerint komoly megtakarításokat lehet elérni már azzal is, ha jól szervezett folyamatok mentén optimalizálják a cég működését. El kell kezdeni mérni, hogy egyes energiaforrásokat mikor és hogyan használunk. Ezek elemzésével néhány hónapon belül látni lehet, hogy hol tudunk költségeket megtakarítani, így arra tudjuk optimalizálni a tervezett beruházást, hogy a saját fogyasztásunk és termelésünk találkozzon.

Jelen pillanatban az önfogyasztás csökkentő napelemes kiserőművekben esetenként akár 200 kW teljesítményig lehet vissza táplálni a villamos energiát a közcélú hálózatra. (200 kW fölött kizárólag visszatáplálás mentesített rendszert lehet telepíteni) A megtermelt, de fel nem használt napelemes termelést piaci áron értékesíthetjük az energiakereskedőnek akitől a vállalkozás a villamosenergiát egyébként vásárolja. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakosság a bruttó elszámolási rendszerben a többlet termelést, amit azonnal nem tud felhasználni a háztartás 5 Ft/kWh áron tudja csak eladni a szolgáltatónak. Az árak alakulásában fontos szerepet játszik a kereslet és kínálat adott időpontban lévő viszonya, ezért az akkumulátoros energiatárolás egy óriási lehetőség lenne, mivel a termelés és a fogyasztás nem mindig esik egybe.

Házi Ádám pedig azt emelte ki, hogy az akkumulátorok szerepe, a kiegyenlítő energiában lesz fontos.

Az Energiaközösségek kialakítását a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség már elkezdte szervezni, hogy az igényeket összegyűjtve terjessze be javaslatait az Energiaügyi Minisztérium irányába. A sok kis 5-10-20 kWh-os napelemes rendszert összegyűjtik egy nagy erőműbe, így ők magasabb áron tudják közösen eladni.

A kulturális szemléletváltás is szükséges az energiatakarékosság felismeréséhez és tudatosításához. Itt a kis- és középvállalatok egy dilemma előtt állnak, hogy a meglévő fogyasztásukat korszerűsítéssel, esetleg a felhasználás racionalizálásával mérsékelni próbálják, vagy más úton próbáljanak olcsóbb energiához jutni.

Házi Ádám meglátása szerint, amíg olcsó volt az energia, a vállalatoknak nem kellett monitoring a fogyasztásuk figyelemmel kíséréséhez. A kis- és középvállalatok igazából nem is vették igénybe a megújuló energiákat. Első körben inkább a lakossági fogyasztók vagy azok a vállalkozások ruháztak be      a megújuló energiákba, akik környezettudatos gondolkodásmód mentén igyekeztek csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. Még a mi napig is, ha egy cég költséghatékonyságban gondolkodik, még mindig a beruházásait fogja vissza, adott esetben munkatársakat bocsájt el, és csak utána nézi meg az energiafogyasztását.

Ne legyen senki abban a tévhitben, hogy a villamosenergia vissza fog menni a három-négy évvel ezelőtti árszintre! Növekedni fog.

Versenyképes akkor tud maradni egy vállalat, ha hajlandó beruházni a megújuló energiákba.

Partnereink, akikhez fordulhatnak:

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
www.mnnsz.hu

A Szövetség közös célja, hogy hazánkban is mind szélesebb körben elterjessze a megújuló energiák, ezen belül a napenergia hasznosítását. Tevékenységünkkel céljuk az import energia függőség csökkentése, a hazai megújuló ipar fejlesztése és munkahelyek teremtése. Közel 300 tagvállalatuk a hazai napkollektor, napelem,- inverter,- tartószerkezetgyártók és forgalmazók, a megújuló alapú villamosenergia termelés és értékesítés, a napelemes és napkollektoros rendszerek tervezése, kivitelezése és az oktatás területét képviseli.
Ingyenes ajánlatkéréssel is megkereshetik őket a honlapon keresztül.

Wagner Solar Hungária Kft.
www.wagnersolar.hu

Céljuk, hogy minél több háztartás és vállalkozás számára biztosítsanak olyan energiahatékony fűtési, hűtési és áramtermelési megoldást, mely hosszú évtizedeken keresztül garantálja a hatékony energiatermelést. A 2002 óta működő családi vállalkozás több, mint 5500 rendszert telepített az elmúlt években.
A hitelügyintézésen, tervezésen, kivitelezésen át egészen a beüzemelésig valamint a karbantartásig számíthatnak rájuk a megrendelőik.

BADATECH Solutions Kft.
https://badatech.hu/

Üzleti folyamatok felmérése, dokumentálása és fejlesztése a magasabb hatékonyság és szervezett működés érdekében. Sokéves szakmai tapasztalaton alapuló tanácsadás üzleti folyamatok fejlesztéséhez, újraszervezéshez és automatizálásához    

Dinax Kft.
https://dinax.hu/

A cég termékpalettája átfogja a lakossági és a vállalati, ipari vízkezelés teljes területét: közüzemi és magán medencék, pezsgőfürdők vízkezelése, háztartási víztisztítás, ipari vízkezelés. E mellett, mezőgazdasági üzemek számára, valamint ipari szennyvíztisztításra környezetbarát, biológiai készítményeket forgalmaznak.

Az online kerekasztal beszélgetés videója:

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/