News & Blog

A likviditási mutató értelmezése, avagy mit takarnak a számok?

Nézzük meg, hogy a likviditási mutató értelmezésének, elemzésének mi az értelme és fordítsuk le egy kicsit érthetőbb nyelvezetre.

A likviditási mutató értelmezése

Ez mutatja meg, hogy egy cég milyen pénzügyi helyzetben van. Ki tudja-e fizetni a kötelezettségeit, fenn tudja-e tartani magát. Értékét úgy számoljuk ki, hogy egy osztást végzünk, nevezetesen a forgóeszközök értékét elosztjuk a rövid lejáratú kötelezettségekkel.

Most nézzük meg ezt a két kifejezést, hogy mit jelent pontosabban. Forgóeszköz, például a készpénz, a készletek és a vevőkövetelések. A rövid lejáratú hitelek a számlák, hitelek, beszállítók számlái. Tehát az egyik oldalon azok a tételek, amik kifizetésre várnak, ezzel osztjuk a másik oldalt, ahol a birtokunkban lévő tételek vannak.

Tehát a likviditási mutatók arra utalnak, hogy egy vállalat, kisebb cég vagy kisvállalkozás stb. mennyire képes eleget tenni a forgóeszközei segítségével a rövid lejáratú kötelezettségeinek.

Másfajta értéket kapunk, ha a likviditási gyorsrátát akarjuk nézni, mert ebben az esetben a forgóeszközök értékét a meglévő készletek értékével csökkentve vesszük számításba. Ez azért van, mert kevésbé tekinthető forgóeszköznek maga a meglévő készlet, mert először el kell adni, valódi pénzzé kell tenni ahhoz, hogy valóban beleszámítson a mutató értékébe.

Ha a gyorsráta és likviditási mutató értékei között nagy a különbség, meg kell vizsgálni, hogy a cég mennyiben függ a felhalmozott készleteitől.

A likviditási mutató elfogadható értéke nem túl alacsony, és nem is túl magas, vagyis az optimális középút a jó mutató érték. Miért is? Az teljesen egyértelmű, hogy a túl alacsony mérőszám esetén a cég nem képes biztonsággal kifizetni a számláit. Ezzel szemben a túl magas eredmény arra utal, hogy olyan felhalmozott, nem mozgó értékek vannak elfekvőben, melyek nem gyarapítják a céget, csak állnak valahol mozdulatlanul. Lehet ez feleslegesen felhalmozott készlet vagy olyan eszközök, amelyek nem szükségesek a gyarapodáshoz.

A likviditási mutatók pontosak, de változékonyak mint az időjárás

Gondoljunk csak bele, hogy éppen azok az értékszámok változnak egy cég életében a leggyorsabban, amikkel a likviditási mutatókat kiszámoljuk. Ezért nagyon fontos tudni, hogy egy jó érték megszületésekor nem nyugodhatunk meg, és érezhetjük a vállalkozást tartós biztonságban.

Ezeket a jelentéseket folyamatosan, időről időre el kell végezni, hogy a változásokat követve is megfelelő értékeket adnak-e a vizsgálatok. Naponta, hetente kerülnek a különböző számlák, nyersanyagok stb. kifizetésre, bevételezésre, melyek a mutatókat akár naponta is változtatni képesek.

Ha úgy érzi, likviditási gondokkal küzd, ne habozzon szakember segítségét kérni. A BÁV Faktor szolgáltatásaival Ön is biztonságban tudhatja cégét, vállalkozását. Keresse szakembereinket bizalommal.
 

 

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/