News & Blog

A lejárt szavatosság a háztartásban téma ennek ellenére nem kap elég nagy hangsúlyt. Természetesen a használat módja és mértéke nem indifferens, de egészségünk érdekében még körültekintő használat mellett is idővel a csere a legbiztosabb megoldás…

 • Fogkefe: feltétlenül cseréljünk fogkefét megbetegedés (pl. nátha) után, egyébként pedig 2-3 havonta. Ennek oka, hogy a fogkefében megtelepszenek a baktériumok, továbbá az elhasználódott, kiszőrösödött és elhajló sörték a fogíny sérülését is okozhatják. Fogmosás után a kefét alaposan öblítsük le, fejjel felfelé állítsuk pohárba, hogy a kefe meg tudjon száradni. Ha 3 hónapnál gyorsabban használódik el a kefe, lehet hogy a fogmosási technikánkkal van gond, érdemes fogorvossal konzultálni.
 • Matrac: a matracokat javasolt  időnként (kb. 10 év) lecserélni. Ennek oka egyrészt higiéniai. Az izzadás, háztartási por és egyéb szennyeződések idővel összegyűlnek a matracban, allergiás tüneteket és egyéb egészségügyi panaszokat okozhatnak. Aki végzett vagy végeztetett vákuumos matractisztítást, nyilván maga is tapasztalhatta, mi gyűlhet össze a matracban. Ideális, ha a matracunk szellőzni tud (azaz nem a padlón vagy egy ágyneműtartón fekszik), rendszeresen szellőztessük a szabadban és porszivózzuk is ki. Javasolt továbbá egyenletesen terhelni, ehhez rendszeresen forgatni (azaz megfordítani), és a fej és láb részt is váltani. Minőségi matracok esetében a huzat általában levehető és mosható. A jó matrac egy befektetés, vásárlásnál mérlegeljünk kényelmi, minőségi és higiéniai szempontokat is.
 • Párna, paplan: szintén javasolt időnként (kb. 10 év) lecserélni. Csakúgy, mint a matracnál, itt is összegyűlik a por és az izzadság. Mosható ágyneműt 3 havonta mossuk ki és szárítsuk meg a szárítóban, a tollpaplant és párnát tisztíttassuk rendszeresen tisztítóban. A szellőztetés ebben az esetben is jótékony hatású.
 • Gyógyszerek: azonnal szelektáljunk ki a házi patikából minden morzsálódott tablettát, beszáradt krémet, zavaros folyadékot vagy cseppet. Már nem ragadó sebtapasz, valamit poros és foltos kötszer szintén megérett a kibobásra. Legjobban akkor védjük a gyógyszereket, ha eredeti csomagolásban tároljuk. Továbbá mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett lejárati időt. Amennyiben elmosódott, vagy nem jól látható, ne kockáztassunk. A lejárt gyógyszerek nem hatnak megbízhatóan, sőt még veszélyesek is lehetnek!  A lejárt szavatosságú gyógyszereket adjuk le a patikákban (gyógyszerésznek vagy gyűjtődobozba), ez a legbiztonságosabb és egyben környezetkímélő módja is a veszélyes hulladék kezelésének.

lejartetel

(A cikk szó szerinti átvétel)

  KKVHÁZ Szerkesztőség

  Vélemény írása

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  A Magyar Gazdaság Kávéháza!

  Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

  Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
  szereplőjének, politikai nézetektől független,
  konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
  versenyképesség egyik záloga.

  Minden jog fenntartva 2023

  https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

  https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

  https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

  https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

  https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

  https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

  https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

  https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/