Barion Pixel A lejárt szavatosság - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

A lejárt szavatosság a háztartásban téma ennek ellenére nem kap elég nagy hangsúlyt. Természetesen a használat módja és mértéke nem indifferens, de egészségünk érdekében még körültekintő használat mellett is idővel a csere a legbiztosabb megoldás…

  • Fogkefe: feltétlenül cseréljünk fogkefét megbetegedés (pl. nátha) után, egyébként pedig 2-3 havonta. Ennek oka, hogy a fogkefében megtelepszenek a baktériumok, továbbá az elhasználódott, kiszőrösödött és elhajló sörték a fogíny sérülését is okozhatják. Fogmosás után a kefét alaposan öblítsük le, fejjel felfelé állítsuk pohárba, hogy a kefe meg tudjon száradni. Ha 3 hónapnál gyorsabban használódik el a kefe, lehet hogy a fogmosási technikánkkal van gond, érdemes fogorvossal konzultálni.
  • Matrac: a matracokat javasolt  időnként (kb. 10 év) lecserélni. Ennek oka egyrészt higiéniai. Az izzadás, háztartási por és egyéb szennyeződések idővel összegyűlnek a matracban, allergiás tüneteket és egyéb egészségügyi panaszokat okozhatnak. Aki végzett vagy végeztetett vákuumos matractisztítást, nyilván maga is tapasztalhatta, mi gyűlhet össze a matracban. Ideális, ha a matracunk szellőzni tud (azaz nem a padlón vagy egy ágyneműtartón fekszik), rendszeresen szellőztessük a szabadban és porszivózzuk is ki. Javasolt továbbá egyenletesen terhelni, ehhez rendszeresen forgatni (azaz megfordítani), és a fej és láb részt is váltani. Minőségi matracok esetében a huzat általában levehető és mosható. A jó matrac egy befektetés, vásárlásnál mérlegeljünk kényelmi, minőségi és higiéniai szempontokat is.
  • Párna, paplan: szintén javasolt időnként (kb. 10 év) lecserélni. Csakúgy, mint a matracnál, itt is összegyűlik a por és az izzadság. Mosható ágyneműt 3 havonta mossuk ki és szárítsuk meg a szárítóban, a tollpaplant és párnát tisztíttassuk rendszeresen tisztítóban. A szellőztetés ebben az esetben is jótékony hatású.
  • Gyógyszerek: azonnal szelektáljunk ki a házi patikából minden morzsálódott tablettát, beszáradt krémet, zavaros folyadékot vagy cseppet. Már nem ragadó sebtapasz, valamit poros és foltos kötszer szintén megérett a kibobásra. Legjobban akkor védjük a gyógyszereket, ha eredeti csomagolásban tároljuk. Továbbá mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett lejárati időt. Amennyiben elmosódott, vagy nem jól látható, ne kockáztassunk. A lejárt gyógyszerek nem hatnak megbízhatóan, sőt még veszélyesek is lehetnek!  A lejárt szavatosságú gyógyszereket adjuk le a patikákban (gyógyszerésznek vagy gyűjtődobozba), ez a legbiztonságosabb és egyben környezetkímélő módja is a veszélyes hulladék kezelésének.

lejartetel

(A cikk szó szerinti átvétel)

    About Post Author